Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2021. Október 07. 13:24, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Mindent bele! Vagy mégsem? - Így fűts vegyestüzelésű kazánnal (x)

Mindent bele! Vagy mégsem? - Így fűts vegyestüzelésű kazánnal (x)

A fűtési szezon közeledtével sokan szeretnék felújítani meglévő fűtési rendszerüket.

Ugyan ezzel talán egy kicsit elkéstek, hiszen köztudottan inkább nyári időszakban célszerű ebben gondolkodni, mégis megoldhatóak még a kisebb munkálatok, vagy akár a teljes csere is.

Amikor a fűtési rendszer ki- vagy átalakításán gondolkodunk, számos szempontot figyelembe veszünk. Kétségtelenül az egyik legfontosabb szempont az ár. Ha árról beszélünk, egyrészt a bekerülési költséggel, másrészt a fenntartási költséggel kell számolnunk. A bekerülési költség ma már igen kedvező is lehet, köszönhetően a különféle webáruházaknak (például a webkazán weboldala), a fenntartási költséggel azonban könnyen meggyűlhet a bajunk, ha nem gondoltuk át alaposan és választottuk ki az igényeinkhez leginkább igazodó fűtési alternatívát.

Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendtek például a vegyestüzelésű kazánok, főként azért, mert kis túlzással az a tévhit övezte, hogy “bármit” elégethetünk benne. Természetesen ez közel sincs így, hiszen ehhez is kifejezetten tüzelőnek szánt alapanyagra van szükség. A lehetőségek viszont valóban széleskörűek, hiszen szinte bármilyen típusú szilárd tüzelőanyaggal működik, mint például a tűzifa, brikett, pellet, szén, de akár a kertünket keletkezett növényi anyagok is használhatóak.

Ennek köszönhetően valóban kedvező áron fűthetünk a vegyestüzelési kazánnal, működtetése lényegesen olcsóbb a villany-, de még a gázkazánnál is. Ráadásul javítása sem igényel rendszerességet, a bekötést követően ritkán van szükség szakemberre.

A legnagyobb gondot a vegyestüzelési kazánok esetében a környezetszennyezés okozza, hiszen sokan sokféle “alapanyagot” égetnek el vele. Amit semmiképp ne használj a kazánhoz:
- műanyag
- háztartási hulladék
- nedves fa.

Ráadásul nem csak a környezetünkre, a fűtési rendszerünkre is károsan hat a nem megfelelő alapanyag elégetése.

A kéményben természetes jelenség a lerakódott korom, azonban azt talán sokan nem tudják, hogy óvatosnak kell lenni ezzel, hiszen bár természetes ennek jelenléte, mégis óvakodni kell annak újra meggyulladásától. A lerakódott korom égése végzetes kéménytüzet okozhat.

Ráadásul a különféle alapanyagok eltérő lerakódással is járnak. Nem csak a nagy hő által keletkezett égési veszély, de a lerakódás túlzott mértéke is gondot jelenthet.

Bár azt írtuk, hogy a vegyestüzelésű kazán nem igényel folyamatos ellenőrzést és karbantartást, a nem megfelelő alapanyagok égetése ezt az állítást felülírhatja. Ráadásul a nem rendeltetésszerű használat által keletkezett kár minden esetben kívül esik a garancián.

A vegyestüzelésű kazán tehát többféle típusú szilárd tüzelőanyaggal üzemeltethető, amik között bátran válogathatunk a pénztárcánknak megfelelően. Hatékony fűtési megoldásnak számít, amely gazdaságos alternatívája lehet az elektromos- és a gázfűtésnek is, de csak abban az esetben, ha az előírásoknak megfelelően alkalmazzuk.

Címkék: energia, fűtés, kazán

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 17:00, hétfő | PR

Műemléki Piarista Kollégiumot újít fel a Jánosik Kft.

Folytatódik a sátoraljaújhelyi piarista kollégium felújítása. A sikeres első ütemi rekonstrukció után, most a belső terek korszerűsítésén a sor.

2021. November 12. 15:53, péntek | PR

Kihirdették az Év Homlokzata 2021 pályázat nyerteseit

November 11-én immáron tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit.

2021. November 12. 12:05, péntek | PR

K&H: 58 évesen már nyugdíjba szeretnének menni a magyarok de csak 10 évvel később fognak

Változás történt a magyarok megtakarítási céljait felsoroló toplistán - derül ki a K&H biztos jövő indexéhez készített reprezentatív felmérésből.

2021. November 10. 18:27, szerda | PR

Különleges helyszínen veszett el a kontroll a BrandFestivalon

Teltházzal zajlott a 20., jubileumi alkalommal megrendezett, kétnapos BrandFestival. Az eseményt egy teljesen új és szokatlan helyszínen, az Etele Pláza mozitermében, a Cinext Etelében rendezték meg.