Városlista
2022. május 23, hétfő - Dezső

Hírek

2021. Október 07. 13:24, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Mindent bele! Vagy mégsem? - Így fűts vegyestüzelésű kazánnal (x)

Mindent bele! Vagy mégsem? - Így fűts vegyestüzelésű kazánnal (x)

A fűtési szezon közeledtével sokan szeretnék felújítani meglévő fűtési rendszerüket.

Ugyan ezzel talán egy kicsit elkéstek, hiszen köztudottan inkább nyári időszakban célszerű ebben gondolkodni, mégis megoldhatóak még a kisebb munkálatok, vagy akár a teljes csere is.

Amikor a fűtési rendszer ki- vagy átalakításán gondolkodunk, számos szempontot figyelembe veszünk. Kétségtelenül az egyik legfontosabb szempont az ár. Ha árról beszélünk, egyrészt a bekerülési költséggel, másrészt a fenntartási költséggel kell számolnunk. A bekerülési költség ma már igen kedvező is lehet, köszönhetően a különféle webáruházaknak (például a webkazán weboldala), a fenntartási költséggel azonban könnyen meggyűlhet a bajunk, ha nem gondoltuk át alaposan és választottuk ki az igényeinkhez leginkább igazodó fűtési alternatívát.

Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendtek például a vegyestüzelésű kazánok, főként azért, mert kis túlzással az a tévhit övezte, hogy “bármit” elégethetünk benne. Természetesen ez közel sincs így, hiszen ehhez is kifejezetten tüzelőnek szánt alapanyagra van szükség. A lehetőségek viszont valóban széleskörűek, hiszen szinte bármilyen típusú szilárd tüzelőanyaggal működik, mint például a tűzifa, brikett, pellet, szén, de akár a kertünket keletkezett növényi anyagok is használhatóak.

Ennek köszönhetően valóban kedvező áron fűthetünk a vegyestüzelési kazánnal, működtetése lényegesen olcsóbb a villany-, de még a gázkazánnál is. Ráadásul javítása sem igényel rendszerességet, a bekötést követően ritkán van szükség szakemberre.

A legnagyobb gondot a vegyestüzelési kazánok esetében a környezetszennyezés okozza, hiszen sokan sokféle “alapanyagot” égetnek el vele. Amit semmiképp ne használj a kazánhoz:
- műanyag
- háztartási hulladék
- nedves fa.

Ráadásul nem csak a környezetünkre, a fűtési rendszerünkre is károsan hat a nem megfelelő alapanyag elégetése.

A kéményben természetes jelenség a lerakódott korom, azonban azt talán sokan nem tudják, hogy óvatosnak kell lenni ezzel, hiszen bár természetes ennek jelenléte, mégis óvakodni kell annak újra meggyulladásától. A lerakódott korom égése végzetes kéménytüzet okozhat.

Ráadásul a különféle alapanyagok eltérő lerakódással is járnak. Nem csak a nagy hő által keletkezett égési veszély, de a lerakódás túlzott mértéke is gondot jelenthet.

Bár azt írtuk, hogy a vegyestüzelésű kazán nem igényel folyamatos ellenőrzést és karbantartást, a nem megfelelő alapanyagok égetése ezt az állítást felülírhatja. Ráadásul a nem rendeltetésszerű használat által keletkezett kár minden esetben kívül esik a garancián.

A vegyestüzelésű kazán tehát többféle típusú szilárd tüzelőanyaggal üzemeltethető, amik között bátran válogathatunk a pénztárcánknak megfelelően. Hatékony fűtési megoldásnak számít, amely gazdaságos alternatívája lehet az elektromos- és a gázfűtésnek is, de csak abban az esetben, ha az előírásoknak megfelelően alkalmazzuk.

Címkék: energia, fűtés, kazán

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 03. 12:38, kedd | PR

Kórházat újít a Jánosik Kft.

Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) felújítását végezheti Miskolcon, csaknem 2 milliárd forintnyi értékben a Jánosik és Társai Kft.

2022. Április 27. 15:19, szerda | PR

K&H: ha pénz áll a házhoz, mit tehetnek a fiatalok?

Tavasszal és nyáron meglódulhatnak a fiatalok bevételei, a húsvéti locsolkodás, a közelgő ballagás és az esetleges nyári munka miatt.

2022. Április 06. 14:55, szerda | PR

Ösztöndíjprogramot indított a Jánosik Kft. és a DVTK

Első ízben, Katona Csenge Zoé, a DVTK Kosárlabda Akadémia fiatalja, az U16-os csapat tagja lett idén az 500.000 Ft értékű DVTK-Jánosik ösztöndíj díjazottja.

2022. Március 22. 10:09, kedd | PR

Álláshirdetésnél fontos a cég bemutatása

Milyen a jó álláshirdetés? Sokan felteszik ezt a kérdést és a válaszok is sokfélék lehetnek, vannak azonban olyan alappillérek, melyeket érdemes figyelembe vennie annak, akik releváns jelentkezőkre vár.