Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 05. 11:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Minden idők legrosszabb bálnavadászati szezonját zárta Japán

Minden idők legrosszabb bálnavadászati szezonját zárta Japán

Eddigi legcsekélyebb fogásával tér vissza Japánba a szigetország bálnavadászflottája az idei halászati szezon zárásával, miután a Sea Shepherd környezetvédő szervezet folyamatosan akadályozta a szigetország hajóit az antarktiszi vizeken.

A japán flotta a tavalyi 266 után az idén csupán 103 csukabálnát ejtett el, míg barázdásbálnából egyet sem fogott - közölte pénteken Hajasi Josimasza mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati miniszter.
A flotta még soha nem tért vissza ilyen csekély fogással azóta, hogy Japán 1987-ben megkezdte a "tudományos célú" halászatot - jelentette a Kyodo hírügynökség.
A halászati hivatal közlése szerint a 48 napos bálnavadászati szezon alatt a Sea Shepherd négy alkalommal zavarta meg a japán hajók tevékenységét, és a flotta összesen 21 napot töltött a környezetvédők előli meneküléssel.
Hajasi szerint a zöldszervezet "megbocsáthatatlan szabotázsokat" hajtott végre, például nekiment egy üzemanyag-feltöltés alatt álló japán hajónak is.
A Sea Shepherd korábban azzal vádolta meg a japán halászokat, hogy azok szándékosan ütköztek a környezetvédők hajóival.
A miniszter közölte, hogy Tokió más országok segítségét fogja kérni az általa illegálisnak tartott Sea Shepherd megfékezése érdekében.
A külső segítség esélyeit csökkenti, hogy Japánt folyamatosan heves bírálatok érik bálnavadászati programja miatt környezetvédők és kormányok részéről. 2010-ben az ausztrál kormány a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult az ügyben, arra kérve a testületet, hogy tiltsa meg Tokiónak a cetek halászását.
A japán bálnavadász flotta évente akár ezer állatot is elpusztít az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratórium egyik kiskapuját kihasználva. Japán azt állítja ugyanis, hogy kutatási és nem kereskedelmi célból űzi a vadászatot. Csak a tanulmányokhoz fel nem használt bálnahúst értékesítik a kereskedelemben. Sokak szerint azonban éppen az utóbbi a bálnavadászat valódi oka.
Egyes politológusok szerint a szigetország nem gazdasági okokból kerüli meg a vadászati moratóriumot, hanem mert azt környezetvédelmi szempontból nem indokolt, a nyugati országok által kulturális szempontból meghozott korlátozásnak tartja. A nyersanyagban és termőföldben szegény Japán pedig elvből ellenez minden olyan lépést, amely korlátozza hozzáférését a tenger erőforrásaihoz.

Címkék: Színes-környezet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése