Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Október 11. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Milyen lesz az új salgótarjáni felsőoktatás?

Milyen lesz az új salgótarjáni felsőoktatás?

A Salgótarjánban újrainduló felsőfokú képzés a hazai közösségi felsőoktatás modellje lesz.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár pénteken a nógrádi megyeszékhelyen a salgótarjáni önkormányzat és az Óbudai Egyetem együttműködési megállapodásának aláírásán kifejtette: már nem szükséges kanadai és egyesült államokbeli modelleket keresni a regionális felsőoktatási igények kielégítésére, a salgótarjáni regionális felsőfokú képzés országos modellként alkalmazható.
Az államtitkár az MTI kérdésére válaszolva közölte: műszaki, agrár és közgazdasági, valamint szociális szakok duális képzésbe illesztésével biztosíthatják a jövőben a közösségi felsőoktatást. Ahhoz, hogy a 2015/2016-os tanévre szóló felsőoktatási tájékoztatóban ezek a képzések megjelenjenek, már csak a gyakorlati képzőhelyek akkreditálása van hátra. A közösségi felsőoktatás a helyi igények, regionális munkaerő-piaci keresletre alapozott, a szakképzésre és a felsőoktatásra egyaránt nyitott intézményrendszer.
Az önkormányzat a képzés koordinációjában vesz részt, a nagyobb vállalkozásokkal kötött stratégiai együttműködéseiket is ennek szolgálatába állítják, továbbá biztosítják a szükséges infrastruktúrát a felsőfokú képzéshez. Ehhez már megszerezték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a használati jogot az egykori Népjóléti Képzési Központ üresen álló épületére.
Az Óbudai Egyetem rektora, Fodor János közölte: Budapest elszívó hatásának csökkentését és a szülőföldön maradást biztosítja ez a képzési rendszer. Továbbá a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően biztosíthatnak szakembereket, és az egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységét is erősíti, hogy szorosabbá válik a kapcsolatuk a vidéki cégekkel. Az Óbudai Egyetemnek jelenleg valamivel több mint 13 ezer hallgatója van, az intézmény hatodik karaként a nyáron nyílt meg az Alba Regia Műszaki kar Székesfehérváron. Az egyetem az országhatáron túl is folytat felsőfokú képzést: Szabadkán mérnök mesterképzést oktatnak, Székelyudvarhelyen pedig könnyűipari mérnökképzést indítottak el szeptemberben, alapképzési szinten - mondta az MTI-nek az egyetem rektora.

További híreink

Címkék: modell

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:44, csütörtök | Helyi

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen.

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.

2024. Április 25. 08:00, csütörtök | Helyi

Csak futó zápor szakíthatja meg a napsütést.

Felszakadozik a felhőzet, reggel már csak néhol eshet. Napközben a sok napsütés mellett gomolyosodni kezd az ég, és elszórtan főként a Dunántúlon.

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit