Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 21. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mikor beszélünk befagyott váll szindrómáról?

Mikor beszélünk befagyott váll szindrómáról?

Vállmerevség, vagy befagyott váll akkor jön létre, ha a vállízület gyulladása miatt fájdalom és mozgáskorlátozottság alakul ki a váll és környéke területén. A vállízületi kapszulán, vállövön belül csontok, inak, szalagok, izmok kapcsolódnak egységbe. Ha ez a kapszulának is nevezett egység gyulladásba kerül, az ízület mozgathatósága korlátozottá válik - írja az Egészségkalauz.

Okok, előfordulás, kockázatok

A vállízületi kapszulán, vállövön belül csontok, inak, szalagok izmok kapcsolódnak egységbe. Ha ez a kapszulának is nevezett egység gyulladásba kerül, az ízület mozgathatósága korlátozottá válik. Általában nincs különösen azonosítható ok, egyes tényezők növelik a kockázatot. Ilyenek:

Nyakcsigolya-probléma, nyaki gerinc betegsége
Cukorbetegség
Vállsérülés
Műtét a vállöv területén
Nyitott szívműtét
Pajzsmirigy-problémák

Jellemző tünetek

A váll mozgáskorlátozottsága
Fájdalom
Merevség

Az ismert ok nélkül kezdődő befagyott váll-szindróma első tünete a fájdalom. A kar mozgatása jelentős fájdalommal jár. A mozgáskorlátozottság merevséghez vezet – ez további mozgás-beszűküléshez. Bizonyos idő elteltével már a kar fej fölé emelése, vagy a hátunk mögé nyúlás is szinte lehetetlenné válik.

Diagnosztika

Az orvos kikérdezi a tüneteket, és megvizsgálja a váll területét. Már attól felállítható a diagnózis, hogy a beteg képtelen karját, vállát megforgatni. Egy képalkotó vizsgálati felvétel megerősíti a diagnózist, pl. rtg, vagy MRI-kép. Itt láthatóvá válik, hogy áll-e fenn ízületi gyulladás, artritisz. A befagyott váll szindrómának nincsen elkülöníthető képalkotó diagnosztikus jele.

A befagyott váll kezelése

A fájdalom NSAID (nem szteroid gyulladásgátló) szerekkel, és szteroid tartalmú injekciókkal kezelhető. A szteroid injekció és a fizikoterápia csökkenti az ízület kötöttségét, javítja a beszűkült mozgást.

Néhány hét után már várható javulás, de a probléma teljes egészében kb. 6-9 hónap után múlik el. A napi rendszeres fizikoterápia, gyógytorna végzése is fontos.

Kezeletlenül a befagyott váll szindróma igen soká jön csak helyre, akár 2 év elteltével, és bizonyos mozgáskorlátozottság visszamaradása mellett.

Egyes kockázatok, mint pl. a cukorbetegség, vagy a pajzsmirigy-problémák egyébként is kezelendőek.

Műtét csak akkor javasolt, ha a gyógyszeres és fizikoterápiás kezelés nem volt eredményes. A műtét artroszkóppal történik, érzéstelenítés mellett. A beavatkozás a gyulladás miatt létrejövő heges szöveti részek eltávolításával újra lehetővé teszi mozgást. A műtét utáni fájdalomcsillapítás fontos, így a beteg részt tud venni a fizikoterápiában, gyógytornán.

Prognózis, szövődmények

Várhatóan egy éven belül kezelés mellett helyreáll a vállízület működése. A fizikoterápia rendszeres végzése igen fontos szempont ebben a kérdésben. A szövődmények között szerepel a merevség és fájdalom, ami a terápia alatt is fennállhat. Műtét alatt történő megerőltetés hatására a beteg kartörést szenvedhet.

Megelőzés

Vállfájdalom, vállmerevség esetén, ha befagyott váll szindrómára gyanakszunk, mielőbb keressük meg kezelőorvosunkat. Ha a befagyott váll szindróma kezelése kellően korán megkezdődik, jobbak a gyógyulás, javulás esélyei. A társbetegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség) megfelelő kezelése is javítja az esélyeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.