Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Október 25. 09:00, szerda | Belföld
Forrás: qubit/xforest/web//zsuffa csaba

Miért jelent hatalmas gondot a vízpazarlás? Minden lehetséges módon csökkenteni kell a pazarlást még ebben az évtizedben.

Miért jelent hatalmas gondot a vízpazarlás? Minden lehetséges módon csökkenteni kell a pazarlást még ebben az évtizedben.

Az évtized végére már nem lesz elég víz, ha nem csökkentjük a pazarlást.

Egyre közelebb a hőség és szárazság miatti katasztrófa, Magyarország is veszélyben van.

A víz feladata

A víz valódi szerepe az emberi testben: oldószer és a tápanyagok és salakanyagok szállítója az egész testben, hőmérséklet szabályozó, a csontok és más szövetek olajozója és testünk biokémiai reakcióinak résztvevője.

Ezeket a funkciókat a vízben lévő H2O látja el és nem az oldott anyagok, szuszpendált ásványi anyagok és egyéb alkotóelemek.

Az ivóvíz pazarlása:

Aki indokolatlanul használja a csapból folyó vizet. Feleslegesen folyatja pl. fogmosás közben, félórán keresztül zuhanyzik, vagy a kocsimosást bőséges ivóvízzel oldja meg.

Milyen mértékű a vízpazarlás Magyarországon?

Bő nyolcvan évvel ezelőtt az egy főre eső vízhasználat naponta 35-40 liter volt. A következő generációnál ugrásszerűen nőtt ez a mennyiség, vagyis a 70-es, 80-as évekre 250-300 liter vizet is elhasznált egy ember napi szinten!

A rendszerváltás után az egyre emelkedő vízdíjak és csatorna használati díjak miatt fokozatosan esett vissza a vízfogyasztás és a vízpazarlás, a 2020-as években körülbelül fejenként napi 150 liter vizet használunk.

Sehol senki nem menekülhet a vízhiány következményei elől. Nem lesz olyan gazdaság vagy ökoszisztéma, amit ne érintene a probléma”.(Nemzetközi Vízgazdálkodási Bizottság (Global Commission on the Economics of Water, GCEW)

A szárazságok gyakoribbá válásának valószínűsége Európában. A szürke zónákból nincsenek adatok, a halványzöld jelzi a nagyon alacsony kockázatot, a piros pedig a nagyon magasat. Magyarország leginkább a magas és mérsékelt kockázatú zónába tartozik. Fotó: WWF Water Risk Filter

Az elmúlt évtizedek elhibázott vízgazdálkodása olyan krízist idézett elő, ami komolyan veszélyezteti a globális klímacélokat és a fenntarthatósági törekvéseket, arról nem is beszélve, hogy ha kifutunk a vízkészletből, azt nagyon hamar, már 2030-ra a bolygó összes lakója meg fogja érezni.

A víz iránti kereslet 40 százalékkal fogja meghaladni a rendelkezésre álló készleteket.

A legnagyobb problémát a pazarlás jelenti: a bányászat, az ipar és a mezőgazdaság pazarlóan sok vizet fogyaszt, ha pedig ezen nem változtatnak, az katasztrófához fog vezetni.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.