Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 18. 06:54, szombat | Helyi
Forrás: metkep/zsuffa csaba

Miért csúszik a jég? Miért fehér a hó?

Miért csúszik a jég? Miért fehér a hó?

Itt a tél, jönnek a fagyok, a korcsolya szezon. Bizony ezek a téli “mindennapi” jelenségek is furcsa módon lettek olyanok, amilyenek.
Miért is látjuk, vagy érezzük őket hidegnek, csúszósnak és fehérnek?

Miért csúszik a jég?Érdemes először bevezetni - mi is az a jég pontosan.

A víz molekulák között van egy úgynevezett másodrendű kölcsönhatás, amit hidrogénhíd-kölcsönhatásnak hívunk.

Ez annyit jelent, hogy a vízben az oxigén atom képviseli a negatívabb pólust, a hidrogén a pozitívat és 2 víz molekulájának a negatív és pozitív pólusai vonzák egymást. Elég róla annyit tudni, hogy a vonzó és taszító hatás révén alakul ki ez a hidrogénhíd olyan mértékben, hogy a víz hideg hatására 0 fok alatt kristályrácsba rendeződhessen.

Ez történik a vízben - mutatom:a szaggatott vonal a H-híd kölcsönhatás, a folytonos vonal: molekulán belüli kovalens kötés.

Ez a szerkezet önmagában nem biztosítaná, hogy csúszik a jég.

Vannak mulatságos teóriák a csúszás okára, pl.: tömeg hatására a jég alattunk folyékonnyá válik. Nos, amennyiben nem vagyunk nagyjából 5 tonnások, ez nem fog megtörténni.

Ennél egyszerűbb oka van - a felső rétege a jégnek a kristályban nem tart erősen, a korcsolya hatására felszakad és néhány atom vastagon megszűnik a szabályos szerkezet és csúszni fog.

Miért fehér a hó?A tökéletes jégkristály átlátszó, de a hó mégis fehér.

Ennek az oka, hogy a molekulák kötései között levegő található, mikroszkópikus üregekben. Ez a levegő hatására a rács atomjai makro méretekben szabálytalanul rendeződnek (“üregesen”) és ennek hatására, illetve a beékelődő levegőnek köszönhetően visszaverik a fénysugarakat (reflexió) és fehérnek látszanak.

Miért színes a hó olykor?

Ismerjük a sárga hóval kapcsolatos poénokat, de nem csak attól válik színessé a hó.

Kémiailag tiszta hó nem létezik, mivel a légkörben oldódik a vízbe különböző anyagok hada, de optikailag tisztának láthatjuk, ekkor fehér.

A sárga színű hó, a vizeleten túlmenően, a kén, illetve a nitrogén vegyületeinek és oldódásának köszönhetően keletkezik, leggyakrabban gyáraknál.

A szürke hó a kéményekből kibocsátott korom és hamu színét viszi.
Ismerjük a mondást, hogy “majd, ha piros hó esik!” Nos, ne szóljunk elhamarkodottan, hiszen lehetséges.

Ennek oka általában a Szaharából érkező vörös homok, de okozhatják egyes fémvegyületek is, pl.: vas vegyületei, melyeket gyárak bocsáthatnak ki, ám ez viszonylag ritka.

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák