Városlista
2022. január 22, szombat - Vince

Hírek

2020. November 19. 17:55, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Miből készül, mire használható a műbőr?

Miből készül, mire használható a műbőr?

A műből népszerű a méteráruk között, mégis vannak, akik óvakodnak tőle valamilyen oknál fogva. Talán azért, mert nem tudják, miből készül, mitől lesz mű az a bőr. Most eláruljuk!

A műbőr őszinte méteráru, az elnevezése nem árul zsákbamacskát: egy olyan anyagot jelöl, amely bár úgy néz ki, mint a bőr, mégsem az. Éppen a bőr helyettesítésére találták ki, leginkább azért, mert olcsóbb, könnyebb beszerezni.

Hordozós vagy hordozó nélküli?

A minőségi műbőr anyag mesterségesen előállított, tehát tulajdonképpen műanyag, annak egy fajtája. Egy olyan szintetikus megoldás, amely a legtöbbször poliuretán felülettel rendelkezik. Ha két részre kell osztani a műbőröket, nincs nehéz dolgunk, létezik ugyanis hordozós és a hordozó nélküli belőlük. Előbbi azt jelenti, hogy egy alapra kerül rá a műanyagréteg, ez az alap lehet textil, papír vagy más megoldás, a hordozó nélküli műbőr pedig csakis műanyagból áll, amelyből hajlékony, jól használható, kezelhető végeredmény jön létre. Ezt bőrhatású fóliának is nevezik. Hogy egy műbőr milyen szilárd, mennyire nyúlik, mire használható, nagyban befolyásolja a hordozóanyaga, azaz az alapja, ha van neki. Nem nehéz kitalálni, hogy a hordozós verziók nehezebben sérülnek, mint a hordozó nélküli műbőr.

A műbőr tökéletes a varráshoz, ruhák készítéséhez. Hiába műanyag, a hatása természetes, viszont annak köszönhetően, hogy mesterséges körülmények között hozzák létre, ki tudják emelni a megmunkálás során előnyös tulajdonságokat, például a könnyű kezelhetőséget, a tartosságot, a légáteresztőséget, adott esetben a vízlepergető hatást. Ezek a hordozóanyagtól, illetve az arra kerülő felületi rétegtől függenek – a választék pedig hatalmas.

A kezdetek: viaszosvászon és linóleum

Az eredete a 19. századra vezethető vissza, akkoriban használtak először a műbőrhöz hasonló, lenolajjal megerősített szövetet, ez a viaszosvászon. Hasonló megoldás volt a linóleum is. A következő században fejlődött a technológia, pamutalapra vitték fel a védőréteget, amely már nem lenolaj volt, hanem celluloid – ezt tartják a legrégebben gyártott műanyagtípusnak. A technológia lehetőséget adott a változatos színek és minták megjelenítésének, amit ki is használt az ipar minden lehetséges módon. A termékek hatalmas előnye volt a vízhatlanság, illetve az ebből eredő könnyű tisztíthatóság. A ma ismert műbőr nagyüzemi gyártása 1912-ben vette kezdetét, azaz a megbízható, strapabíró anyag több mint egy évszázada velünk van. Aki nem szereti, elsősorban azt emlegeti hibaként, hogy nem szellőzik, ám ez nem minden esetben igaz. Az viszont egyértelmű, hogy a műbőr napi szinten jelen van minden ember életében.

A fotó forrása: Richard Peterson / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 13:12, csütörtök | PR

Zajlik a közigazgatás, védelem ágazat munkaerőpiaci elemzése!

2022. Január 19. 11:31, szerda | PR

A tét nélküli fogadás is fogadás?

Sokan komoly tízezreket tesznek fel egy-egy mérkőzésre. Míg mások jóformán aprópénzzel vagy tét nélkül játszanak.

2022. Január 18. 18:01, kedd | PR

MEGHÍVÓ

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Hanza Parlamenttel közösen, a KÖVET Egyesület közreműködésével meghívja Önt a KKV-k környezettudatosságának fokozása ingyenes online képzés sorozatra.

2022. Január 06. 14:50, csütörtök | PR

Tetőtérbeépítésed van? Ne feledd a csúszásgátlót a lépcsőre!

Az állami támogatásokból sok tetőtérbeépítés történik mostanában. A tetőtérbe való feljutás néha problémás lehet, ezért fontos, hogy például kerüljön csúszásgátló a lépcsőre, amivel biztonságosabbá tehető a közlekedés