Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2020. Július 02. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: police

Mezőgazdasági járművek a forgalomban

Mezőgazdasági járművek a forgalomban

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét a mezőgazdasági gépek közlekedésével kapcsolatos fokozott baleseti kockázatokra.

A nyári mezőgazdasági munkák időszakában megnövekszik a közúti közlekedésben résztvevő lassú járművek, önjáró munkagépek száma. A nap bármely időszakában találkozhatunk a közutakon munkába, vagy onnan hazafelé tartó mezőgazdasági gépekkel, amelyek olykor hosszú kilométereken keresztül lassítják a forgalmat.

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség arra kéri a gépjárművezetőket, hogy

  • ezeket a nagyméretű járműveket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg! A mellettük való elhaladás nagyobb odafigyelést és türelmet igényel még jó látási körülmények között is.
  • Az előzés megkezdése előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy van-e elegendő, belátható útszakasz a manőverhez. Szintén fontos meggyőződni a megfelelő oldaltávolság megtartásáról is, mivel ezeknek a gépeknek a mérete, alakja szinte minden esetben eltér a megszokott járművekétől.
  • Földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződéséhez közeledve csökkentsék a gépjármű sebességét, és körültekintően haladjanak el az adott útszakaszon.

A mezőgazdasági munkagépekkel közlekedő sofőrök figyeljenek az alábbi szabályok betartására.

  • Közútra csak abban az esetben hajthatnak fel, ha azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha a jelzőtábla tiltja ugyan, azonban a munkaterület másként nem közelíthető meg.
  • Rendelkezniük kell érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással, túlméretes jármű esetén ezeken kívül az adott út kezelőjének útvonalengedélyével is.
  • Különösen fontos hogy a túlsúlyos, túlméretes mezőgazdasági rendeltetésű gépekkel és vontatmányaikkal közlekedők tartsák meg a rájuk vonatkozó speciális szabályokat is.
  • A járművek vezetőinek a közútra történő felhajtás előtt a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket el kell távolítaniuk. Amennyiben azokat az úttestre felhordják, gondoskodniuk kell azok eltakarításáról.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság arra kér minden közúton közlekedőt, hogy legyenek figyelemmel, türelemmel a mezőgazdasági gépjárművekkel szemben, és a balesetek elkerülése érdekében a közúti közlekedés szabályait betartva vegyenek részt a forgalomban!

… hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 10. 13:00, hétfő | Helyi

Közlekedési baleset Szügy belterületén

Egy vonat és egy személygépkocsi ütközött össze a Rákóczi úti vasúti átjáróban.

2020. Augusztus 10. 10:54, hétfő | Helyi

Tetten érték a betörőt, gyanúsítottként hallgatták ki

Két motorfűrészt és szeszes italt akart lopni a 38 éves nagylóci férfi.

2020. Augusztus 10. 09:00, hétfő | Helyi

Forgalomirányítás a 22-es számú főúton

Műszaki hiba miatt állt meg egy kamion Kishartyán külterületén.

2020. Augusztus 07. 13:23, péntek | Helyi

Megújult tornateremmel kezdik a tanévet a kerisek

Több mint nyolcmillió forint ráfordítással újíttatta fel a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum a salgótarjáni kereskedelmi iskolájának a külső tornatermét.