Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 14. 07:05, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Mennyit kell majd fizetni bölcsődei gondozási díj címén?

Mennyit kell majd fizetni bölcsődei gondozási díj címén?

Áprilistól újabb díjat kell fizetni a szülőknek a bölcsődei ellátás után.

A gondozási díj 4-5 ezer forintos többletkiadással jár, de a szülök vagyoni helyzetét is figyelembe véve különböző kedvezményekre lehet számítani. A vonatkozó törvény ugyanis meghatározza, hogy az étkezési és a gondozási díj együttes összege nem haladhatja meg az egy főre eső jövedelem 25 százalékát.


A bölcsődei ellátás az önkormányzatok alapfeladatai közé tartozik, és a gyermekvédelmi törvény szabályozza. Az ellátásért eddig is fizetni kellett: az étkezésért és egyéb rezsiköltségért is kérhettek díjat a bölcsődék. Egy tavalyi gyermekvédelmi törvénymódosítás pedig lehetővé teszi, hogy az intézmények gondozási díj néven még egy díjat kérjenek az eddigieken felül - tájékoztat a hirado.hu.

Budapest VIII. kerületében áprilistól kell fizetni ezt az új hozzájárulást – mondta el Scheer Ferencné, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője a Kossuth Rádiónak. A jövő hónap elsejétől bevezetett változtatás része, hogy a szülőktől jövedelemnyilatkozatot kérnek, és annak alapján határozzák meg a fizetendő összeget. A szakember hozzátette, a vonatkozó törvény meghatározza, hogy az étkezési és a gondozási díj együttes összege nem haladhatja meg az egy főre eső jövedelem 25 százalékát. Az étkezési díjból a kihagyott napok költsége visszatérítendő, a gondozási díj azonban nem, mert utóbbi az intézmény fenntartását segíti, a bölcsődének ugyanis akkor is működnie kell, ha egy gyerek valamilyen okból bizonyos napokon nincs ott.

Scheer Ferencné elmondta, egy semmilyen kedvezményben nem részesülő szülőtől napi 210 forint gondozási díjat kérnek, ez húsz napra, vagyis nagyjából egyhavi bölcsődei gondozás idejére 4200 forint. Ezenfelül az étkezési díj naponta 365 forint, vagyis havi 7300 forint. Arra a kérdésre, hogy ezt a szülők hogyan fogadják majd, a bölcsődei vezető azt mondta, a puding próbája az evés, de egyelőre az előkészítő munkánál tartanak. Az azonban már most látszik, hogy a nagyjából összesen 12 000 forintos havi kiadás egyes családok esetében meghaladhatja az egy főre eső jövedelem 25 százalékát. Ebben az esetben az étkezési díjat mindenképpen be kell fizetni, a gondozási díjból pedig csak annyit, hogy a család összköltsége ne haladja meg a törvény által előírt határ.

Jövedelemtől, illetve rászorultságtól függően emellett más kedvezményeket is biztosíthat a bölcsőde. A VIII. kerületi önkormányzat a törvény által biztosított lehetőségnek megfelelően teljes egészében elengedi az érkezési díjat, ha valaki gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Ezeknél a családoknál az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a 37 500, illetve az egyedülálló vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülő esetén a 39 900 forintot. További könnyítés, hogy 50 százalékos étkezésidíj-kedvezményben részesülnek a három- vagy többgyerekes családok, illetve a fogyatékos gyermeket nevelők. A felsorolt csoportok ezenkívül mentesülnek a gondozási díj fizetése alól is. „Tehát ez egy elég nagy kör” – mondta Scheer Ferencné.

Előfordulhat, hogy bölcsődénként és kerületenként is eltérnek majd a fizetendő összegek, az azonban biztos, hogy az intézmények csak jövedelemnyilatkozatot kérhetnek, vagyonnyilatkozatot nem.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni