Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2013. Június 27. 12:57, csütörtök | Belföld
Forrás: InfoVáros

Megvannak az idei év Astellas-díjas egészségügyi szakdolgozói!

Megvannak az idei év Astellas-díjas egészségügyi szakdolgozói!

A négy legnagyobb, egészségügyi szakdolgozó képzésben érintett hazai egyetem, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), a Magyar Hospice Alapítvány, valamint az Országos Mentőszolgálat képviselőiből álló, kilenctagú bíráló testület közös értékelésével, majd a díjak és egyéb elismerések odaítélésével zárult a 2013-as Astellas-díj – Az év egészségügyi szakdolgozója pályázat. Az idei nemes megmérettetésre rekordszámú, összesen 66 egyéni és 45 csoportos jelölés érkezett. A mezőny rendkívül erősnek bizonyult, a felterjesztő egészségügyi intézmények szakmai vezetői összesen közel 800 egészségügyi szakdolgozó munkáját ismerték el. A sok esetben egymással közel egyenrangú, egyformán értékes jelölések rangsorolása során a bírálók számára némi könnyebbséget jelentett, hogy a kimagasló teljesítmények elismerésére az Astellas-díj mellett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar által felajánlott szakmai különdíjak idén is rangos lehetőséget biztosítottak.

A szakmai értékelés során a bírálók a jelöltek korábbi életútját, szakmai, tudományos és oktatói munkáját vizsgálva elsősorban a 2012-es esztendőben tanúsított teljesítményekre fókuszáltak. A zsűrizés során kiemelt figyelmet és elismerést kapott a jelöltek szakmai feladatokon felüli, például az egészségnevelés, vagy a prevenció területén végzett munkája is. Az értékelés végeztével, egyhangú döntést követően az Astellas-díj végül három egyéni és három csoportos kategóriában talált gazdára. Az egyéni jelöltek között Kincséné Bak Erika bv. főtörzszászlós, a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének vezető ápolója az alapellátás, Könyvesné Sarkadi Margit, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Nukleáris Medicina Intézetének intézetvezető szakasszisztense a járóbeteg-ellátás, míg Bencés Ilona, a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika intézetvezető főnővére a fekvőbeteg-ellátás kategóriában ért el első helyezést és nyerte el ezzel az Astellas-díjat. A 2013-as pályázat újdonságaként a csoportok esetében három szakterületen is sor került az Astellas-díj odaítélésére: a járóbeteg-ellátás első helyezettje a budapesti Uzsoki Utcai Kórház Művese Osztályának csapata lett, fekvőbeteg-ellátásban a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dietetikai Szolgálatának munkatársai végeztek élen, míg a helyszíni sürgősségi ellátás kategória idei legjobbjának az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet Zalaegerszegi Mentőegység bizonyult, így a díjat a közelgő átadási ceremónián ők vehetik majd át.

„A hazai egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkáját, kiemelkedő teljesítményét fókuszba helyező szakdolgozói pályázatra idén számos olyan felterjesztés érkezett, amely eddig talán kevésbé bevont, speciális szakterületekre és az ott zajló áldozatos és magas szakmai színvonalú munkára irányította rá a figyelmünket” – nyilatkozott az értékelést követően Dr. Balogh Zoltán, a jelölések elbírásában zsűritagként részt vevő MESZK elnök. Hozzátette: „Örömteli látni, hogy például a büntetés-végrehajtási egészségügy, a dietetika, a nukleáris gyógyászat, valamint az időskori ápolás szakterületek fokozottabb bevonásával a méltó elismerés egyre több, arra érdemes szakdolgozó számára válik realitássá, így a szakma jövőjét és vonzását évről-évre egyre több példakép erősítheti majd.”

A zsűri az értékelés során további díjak és kitüntetések odaítéléséről is döntött. A szakdolgozói utánpótlás oktatásában és a jövő szakdolgozói generációinak felkészítésében kifejtett kiemelkedő teljesítmények elismerésére a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar tavaly hagyományteremtő jelleggel különdíjat alapított. A területi gyakorlatvezetői különdíjban 2013-ban az intézetben gyakorlatukat töltő ápoló és szociális gondozó tanulók felkészítésében kifejtett erőfeszítései elismeréseként Sőregi Krisztina, a Nógrád megyei Margit Kórház Pásztó Krónikus és Rehabilitációs Osztályának főnővér-helyettese részesült.

A kiemelkedően sok és értékes csoportos felterjesztés bírálatát követően a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara egy Kamarai szakmai különdíj odaítéléséről is döntött, melyet a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet Gyermekhaematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály szakdolgozói munkaközösségének, a hosszú évek óta e területen tanúsított helytállásuk és rendkívüli szakmai teljesítményük elismeréseként adott.

A 2013-as szakdolgozói pályázaton – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - a kórházak, klinikák és rendelőintézetek ápolási- és orvosszakmai vezetői, valamint az alapellátási szakterületen tevékenykedő orvosok jelölhettek. A nagyközönség a felterjesztett csoportok értékelésébe a 21 napos betegelégedettségi felmérés során kapcsolódhatott be.

Az Astellas-díj – Az év egészségügyi szakdolgozója 2013 pályázaton összesen
53 szakdolgozó került a díjjal elismertek közé. A díjak ünnepélyes átadására
2013. július 5-én, 14:00 órai kezdettel a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épületében kerül sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció