Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 02. 14:34, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megvan az első kovásznai székely termék

Megvan az első kovásznai székely termék

Megkapta az első öt Kovászna megyei vállalkozó a székely termék tanúsítványt, amelyet az ugyancsak székelyföldi Hargita megye önkormányzata ad ki a hagyományos, a vidékre jellemző termékek előállítóinak.

Hargita megyében eddig 19 termelő kapta meg ezt a védjegyet, hozzájuk csatlakozott az első öt Kovászna megyei vállalkozó – idézi pénteki számában a Krónika című romániai napilap Kozma Bélát. A Kovászna megyei mezőgazdasági kamara vezetője hozzátette: „A székely termék tanúsítvány bizalmi kapcsolatot épít a termelő és a fogyasztó között, emellett identitáserősítő hatása is van.”

Kovászna megyében az elsők között a kézdivásárhelyi Mi-Tu Ház kft. által készített mustár, a hatolykai Fehér Éva hagymája, az oltszemi Dimény kft. kürtőskalácsa, a kézdivásárhelyi Fazakas Magdolna mézeskalácsa és az ugyancsak kézdivásárhelyi M&Co húsfeldolgozó hentesterméke kapta meg a székely termék minősítést. Ezeken kívül kézműves- és szellemi termékre is igényelték már megyebeliek a védjegyet, ezek elbírálása még tart.

A székely termék védjegyet Hargita megye önkormányzata hozta létre és 2010 óta szakvásárokon, valamint a székely termékek havi vásárain mutatják be és árusítják a minőségi garanciával rendelkező élelmiszereket, kézműipari termékeket – olvasható a székely termék honlapján (www.szekelytermek.ro).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.