Városlista
2019. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2019. Február 01. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: G. P.

Megújult Salgótarján legnagyobb óvodája, a Mackóvár Központi Óvoda

Megújult Salgótarján legnagyobb óvodája, a Mackóvár Központi Óvoda

Megújult a Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő Mackóvár Központi Óvoda épülete.

Az energetikai célú felújítás keretében kicserélésre került az épület összes külső nyílászárója, szigetelésre került az épület födémszerkezete és homlokzata, az energiahatékonyság fokozása érdekében napelemes rendszer lett telepítve, valamint az épület akadálymentesítése is megoldódott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 300,00 millió forint nem visszatérítendő európai uniós támogatás segítségével.

A Salgótarján belvárosában található, Magyar Géza Ybl díjas tervezőmérnök által tervezett épület 1976-ban került átadásra. Az óvoda állapota az eltelt negyven év alatt leromlott, fenntartása jelentős költségeket rótt a fenntartóra, ezért az Önkormányzat a „Mackóvár Központi Óvoda energetikai fejlesztése” című projektben a teljes épület energetikai felújítását határozta el. Az óvoda főbejárata a terepviszonyok miatt akadálymentesen nem volt megközelíthető, rámpa kialakítására sem volt lehetőség, ezért a lépcső érkező pihenőjéhez csatlakozóan egy lift került telepítésre.

A nyílászárók cseréjével csökken az épület energiafogyasztása, a homlokzatok és a tetők hőszigetelésével pedig további megtakarítás várható az üzemeltetés során. Mindezt segíti még a telepített korszerű napelemes rendszer is, valamint a LED-es izzókkal korszerűsített külső világítási rendszer. Jelen fejlesztéssel párhuzamosan, az épületben elkülönítetten, egy mini bölcsőde kialakítása is történt, melynek keretében 16 férőhelyen várják a kisgyermekeket. Az energetikai felújítás a mini bölcsőde részt is érintette.

Az EU-s forrásból megvalósuló projektnek köszönhetően az óvodások és a dolgozók egy energiatakarékos, kívül-belül megújult épületbe költözhettek vissza, mely immáron méltó és megfelelő környezetet biztosít a kisgyermekek neveléséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 14. 12:11, szerda | Helyi

Balesetek az elmúlt napon - Nógrád megye

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában két személyi sérüléssel és egy anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

2019. Augusztus 12. 12:43, hétfő | Helyi

Az elmúlt nap balesetei - Nógrád megye

Az elmúlt 24 órában egy személyi sérüléssel és két anyagi kárral járó baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

2019. Augusztus 12. 12:18, hétfő | Helyi

Kábítószer a gépkocsi utasterében

A Nógrád megyei rendőrök közúti ellenőrzés során kábítószergyanús anyagokat találtak egy személygépjárműben Mihálygergén.

2019. Augusztus 09. 14:22, péntek | Helyi

Az idős lakosok Kazáron riasztó ajtóéket kaptak a rendőrségtől

A prevenciós szakemberek időseket kerestek fel a községben, hogy otthonaikban adjanak számukra bűnmegelőzési tanácsokat.