Városlista
2019. december 16, hétfő - Etelka

Hírek

2018. Május 25. 08:24, péntek | Helyi
Forrás: Széchenyi 2020

Megújul Salgótarjánban a Beszterce tér

Megújul Salgótarjánban a Beszterce tér

A projektben az önkormányzat tulajdonában lévő Beszterce tér és környezetében található zöld infrastruktúra megújítása történik.

A korábban igényes megjelenésű közterület és a kapcsolódó zöldterület az elmúlt negyven évben jelentősebb felújításon nem esett át. A jelenlegi növényzet állapota leromlott, a fák kezelésre szorulnak. A Salgótarjánt körülvevő gazdag természeti környezet őshonos fa- és cserjefajai nem, vagy csak nagyon kis példányszámban találhatók meg a területen.

A cél, hogy a felújítás során az elültetett fajok a környező vegetációhoz illeszkedjenek. Nagyobb lesz a területen a zöldfelületek aránya.

A házak között megszüntetett játszótereket pótolva két helyen kerülnek telepítésre játszó eszközök, melyek növényzettel kiegészítve kerülnek elhelyezésre, azoknak árnyékot adva. Színes gumiburkolatú, modern megjelenésű játszóterek kiépítése történik a projektben. Kialakításra kerül egy kisebb kültéri fitnesspark is, illetve különleges elemként jelenik majd meg a Novohrád-Nógrád Geopark tematikájára építő városi tanösvény. Az egyedileg tervezett interaktív tanösvényen a bemutatott geológiai és biológiai információk a városi környezethez és a köztéri helyzethez adaptált formában jelennek meg. A tér különböző bútorainak, támfalainak és burkolati szakaszainak bevonásával egyedileg megmunkált interaktív felületek jönnek létre: ezen felületek láncolata játékos formában mutatja be a természeti környezet régióra jellemző sajátosságait. A terv szerint különválnak a kőzeteket bemutató, a terület élővilágáról szóló, illetve a Salgótarján környékén talált kövületek, fosszíliákat bemutató elemek, három egymástól független hálózatot alkotva. A téren megújulnak az utcabútorok, a közvilágítás, a jelenleg nem üzemelő díszkút, valamint új fák, cserjék és évelő növények kerülnek telepítésre, melyeket locsolórendszer lát majd el.

A tér szomszédságában már elkészült a gazdasági alapon működtetett közösségi tér, mely nyár elejétől várja a lakótelep és a város lakosságát.

A projektről bővebb információt a www.salgotarjan.hu oldalon olvashatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 13. 15:34, péntek | Helyi

Vállalkozókat díjaztak és bemutatták a TOP 50 kiadványt

2019. December 13. 14:37, péntek | Helyi

Szakmák karácsonya Nógrád megyében

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak saját készítésű képzőművészeti termékeit tekinthették meg az érdeklődők.

2019. December 13. 14:28, péntek | Helyi

Kábítószer hatása alatt vezetett

Egy 33 éves ipolyszögi férfit hallgattak ki gyanúsítottként a rétági rendőrök.

2019. December 13. 09:23, péntek | Helyi

Leesett pótkerék okozott balesetet

Két gyermek sérült meg egy balesetben Nagyoroszi belterületén.