Városlista
2019. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2018. Május 25. 08:24, péntek | Helyi
Forrás: Széchenyi 2020

Megújul Salgótarjánban a Beszterce tér

Megújul Salgótarjánban a Beszterce tér

A projektben az önkormányzat tulajdonában lévő Beszterce tér és környezetében található zöld infrastruktúra megújítása történik.

A korábban igényes megjelenésű közterület és a kapcsolódó zöldterület az elmúlt negyven évben jelentősebb felújításon nem esett át. A jelenlegi növényzet állapota leromlott, a fák kezelésre szorulnak. A Salgótarjánt körülvevő gazdag természeti környezet őshonos fa- és cserjefajai nem, vagy csak nagyon kis példányszámban találhatók meg a területen.

A cél, hogy a felújítás során az elültetett fajok a környező vegetációhoz illeszkedjenek. Nagyobb lesz a területen a zöldfelületek aránya.

A házak között megszüntetett játszótereket pótolva két helyen kerülnek telepítésre játszó eszközök, melyek növényzettel kiegészítve kerülnek elhelyezésre, azoknak árnyékot adva. Színes gumiburkolatú, modern megjelenésű játszóterek kiépítése történik a projektben. Kialakításra kerül egy kisebb kültéri fitnesspark is, illetve különleges elemként jelenik majd meg a Novohrád-Nógrád Geopark tematikájára építő városi tanösvény. Az egyedileg tervezett interaktív tanösvényen a bemutatott geológiai és biológiai információk a városi környezethez és a köztéri helyzethez adaptált formában jelennek meg. A tér különböző bútorainak, támfalainak és burkolati szakaszainak bevonásával egyedileg megmunkált interaktív felületek jönnek létre: ezen felületek láncolata játékos formában mutatja be a természeti környezet régióra jellemző sajátosságait. A terv szerint különválnak a kőzeteket bemutató, a terület élővilágáról szóló, illetve a Salgótarján környékén talált kövületek, fosszíliákat bemutató elemek, három egymástól független hálózatot alkotva. A téren megújulnak az utcabútorok, a közvilágítás, a jelenleg nem üzemelő díszkút, valamint új fák, cserjék és évelő növények kerülnek telepítésre, melyeket locsolórendszer lát majd el.

A tér szomszédságában már elkészült a gazdasági alapon működtetett közösségi tér, mely nyár elejétől várja a lakótelep és a város lakosságát.

A projektről bővebb információt a www.salgotarjan.hu oldalon olvashatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 22. 13:07, kedd | Helyi

Ideiglenes forgalomkorlátozás Pásztón

Az október 23-ai rendezvény miatt Pásztón útlezárásra kell számítani.

2019. Október 22. 12:52, kedd | Helyi

Bűnügyi őrizetben

A balassagyarmati rendőrök elfogtak egy nőt és egy férfit, akik becskei ingatlanokból nagy értékű takarékjegyet, laptopot és tabletet tulajdonítottak el.

2019. Október 17. 08:32, csütörtök | Helyi

5 motiváló és inspiráló olimpiai történet

Biztosan mindenki emlékezetben él pár olyan sport történet, siker, amit soha nem fog elfelejteni. Ezek szuper történetek arra az esetre is, ha egy kis inspirációra, vagy motivációra lenne szükségünk.

2019. Október 16. 09:53, szerda | Helyi

Iskolában robban a bomba

A salgótarjáni rendőrök pár napon belül elfogták azt a férfit, aki azzal fenyegetőzött, hogy egy középiskolában perceken belül robban a bomba.