Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. December 03. 11:01, vasárnap | Helyi
Forrás: hvg/infonógrád

Megtalálták a megoldást a rengeteg ember érintő szaglásvesztésre, ami a Covid után megmaradt

Megtalálták a megoldást a rengeteg ember érintő szaglásvesztésre, ami a Covid után megmaradt

Bíztató hír érkezett azoknak, akiknél megmaradt egy zavaró „Covid-emlék”, a szaglás teljes vagy részleges elvesztés. Úgy tűnik, egy amerikai kutatócsoport megtalálta a hatékony kezelést erre a problémára.

Amikor váratlanul ránk tört a Covid-járvány, az első hullám egyik legjellegzetesebb tünete a szaglás megváltozásával volt kapcsolatban. Ezek közé tartozott az anosmia (részleges vagy teljes szaglásvesztés), a parosmia (torzult szaglás, például ha az egykor kellemes illatokat büdösnek érzik), és a fantosmia (olyan dolgok szaglása, amelyek valójában nincsenek ott).

Sokaknál a gyógyulással meg is szűntek ezek a gondok, viszont nem mindenki volt ennyire szerencsés. Vannak, akik a hosszú Covid tüneteként még ma is szaglásproblémákkal küzdenek.

Bár léteznek olyan beavatkozások, amelyekkel megelőzhető a tartós szaglásvesztés, ha kellő időben alkalmazzák ezeket (ilyen például a szaglástréning), azonban a Covid okozta krónikus anosmia/parosmia kezelésére nem létezik kidolgozott eljárás.

A philadelphiai Jefferson Health kutatói viszont azt állítják, találtak egyet.

A kutatók stellate ganglion blokkolással kezelik a betegeket. Az eljárás során helyi érzéstelenítőt és szteroidot fecskendeznek a nyak egyik oldalán lévő idegkötegbe, a stellate ganglionba (amely egyébként fontos szerepet játszik a test számos funkciójának szabályozásában), blokkolják azt. A minimálisan invazív eljárás kevesebb mint 10 percet vesz igénybe, és nincs szükség kábításra vagy intravénás fájdalomcsillapításra.

Ezt az eljárást már használják fájdalom és keringési problémák kezelésére, és most kiderült, hogy a szaglási problémák esetében is alkalmazható. Azt találták ugyanis, hogy a betegek közel 60 százalékánál csupán egy héttel később is már szignifikáns javulás következett be, s a 80 százalékuk még nagyobb javulásról számolt be egy hónap múlva. Bár az idegblokk nem működött mindenkinél, azt mondják, legalább ez a kezelés ígéretesnek bizonyul ott, ahol sok más kudarcot vallott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,

2024. Május 03. 06:24, péntek | Helyi

128 éves a kisföldalatti

1896. 05. 03-án, Budapesten Ferenc József jelenlétében felavatták a földalatti vasutat, a \"kisföldalattit\".

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.