Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Október 17. 15:08, csütörtök | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti

Megszökött két belga dzsihadista Északkelet-Szíriában

Megszökött két belga dzsihadista Északkelet-Szíriában

Megszökött a börtönből az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két belga származású tagja Északkelet-Szíriában a török katonai műveletek nyomán - közölte a belga belügyi válságközpont (OCAM) vezetője.

Paul Van Tigchelt arról számolt be egy parlamenti bizottság előtt, hogy a két férfival együtt három nő is eltűnt az elmúlt napokban a táborból, ahol már 2017 óta raboskodtak a szíriai kurdok ellenőrzése alatt.

Ennél is aggasztóbb ugyanakkor, hogy egyelőre másik tizenöt ember hollétéről sincs információ. Hét nő állítólag megszökött egy menekülttáborból, közülük négyet terrorizmus miatt korábban elítéltek Belgiumban – írta a Le Soir című helyi napilap.

Kurd tájékoztatás szerint az Ain-Ísza városban lévő táborból nagyjából 800, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló fogva tartott szökött meg a török offenzíva múlt heti kezdete óta, köztük sok nő és gyerek.

Az OCAM azt közölte, hogy a térségben 55 belga származású vagy kötődésű dzsihadistáról, illetve 69 gyerekről tudni.

„Jelenleg valószínűtlen, bár nem lehetetlen, hogy az érintettek észrevétlenül el tudnának jutni Európába. Addig valószínűtlen, amíg egyebek mellett érvényben van a megállapodás Törökország és az Európai Unió között” – mondta Paul Van Tigchelt, leszögezte, hogy nincs ok pánikra.

Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész hangsúlyozta: „egy ellenőrizetlen visszatérési hullám a biztonsági szolgálatok legnagyobb rémálma”.

Diplomáciai források szerint az EU egyes tagországai olyan terveken dolgoznak, amelyek keretében átszállítanák a Szíriában őrizetben lévő külföldi dzsihadistákat a szomszédos Irakba.

Van Leeuw ezzel kapcsolatban ugyanakkor szkeptikusnak mutatkozott, mondván, Irakban nem lenne biztosítható a bíróságokon a tisztességes eljárás. Kiemelte, szerinte mielőbb végre kellene hajtani a Belgium által kiadott nemzetközi elfogatóparancsokat.

Címkék: dzsihad, rab, Szíria, szökés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.