Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 09. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért akciója

Megkezdődött a Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért akciója

Megkezdődött a Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért akciója; a veszprémi országos megnyitó Márfi Gyula érsek azt mondta: advent fényeivel Krisztus fénye növekszik a világban.

Az érsek a veszprémi várban arról beszélt, hogy "Jézus, a Világ Világossága a lélek világosságát, az igazság és szeretet fényét hozza el".
Hozzáfűzte: mai világunkban is van még sötétség, így például az abortusz, amit a keresztények és a zsidók is bűnnek tartanak, vagy a pénz imádata.
"Fejére állt az értékrendünk, hiszen ma az állat többet ér, mint az ember: egy védett állat, például a fekete gólya tojásait nem szabad elpusztítani, az ember embrióját igen; a védett állatot nem lehet sterilizálni, az embert igen." Márfi Gyula úgy vélekedett: ezt a fejére állt értékrendet kellene az evangélium fényével helyreállítani. Ezt várja tőlünk Ferenc pápa is, aki mértékletességet követel a papságtól is - mondta.
A Katolikus Karitász a szeretet fényével küzd a szegénységéért; ahogy advent fényei egymás után kigyúlnak, úgy növekszik Krisztus fénye a világban - fogalmazott.
Az érseki gondolatok után Márfi Gyula és Zagyva Richárd, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója meggyújtotta a második gyertyát az érsekség és a város adventi koszorúján.
Zagyva Richárd felidézte: az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban Franciaországból indult, hogy meghódítsa az európai kontinenst; az akcióban ma már 15 ország vesz részt évről évre.
Az akció célja minden országban közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése. Emellett társadalom peremére szorultakra hívja fel a figyelmet.
Magyarországon a szolidaritás egymillió csillaga 2010. december 5-én ragyogott fel először, és egy héten keresztül nap mint nap arra figyelmeztetett, s figyelmeztet ma is, hogy vannak nálunknál sokkal szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak: figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk - mondta az igazgató.
Beszéde után a jelenlévők egy-egy mécsest gyújtva egy szívet formáztak a Szentháromság térre.
Az országos akcióban a Katolikus Karitász 11 egyházmegyei szervezete vesz részt, így több mint 130 településen gyúlnak ki a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek, miközben a karitász adományokat gyűjt a szegényeknek.
Az idén a Katolikus Karitász munkáját segíti a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Jónak lenni jó! elnevezésű kampánya, amelynek zárásaként, december 15-én több órás műsorfolyamban mutatja be a közmédia a szervezet sokrétű tevékenységét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során