Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2024. Június 11. 08:15, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Még nem szabadulunk meg a záporoktól, zivataroktól.

Még nem szabadulunk meg a záporoktól, zivataroktól.

Eleinte még több helyen, délután inkább már csak keleten fordulhat elő eső, zápor, zivatar. Keleten néhol még felhőszakadás, jégeső is kialakulhat.

Kedden Hosszabb napos időszakok délután várhatók. Többfelé élénk, a főváros környezetében és a Dunántúli északi felén helyenként erős lesz az északnyugati szél, de zivatarokat továbbra is kísérhetnek viharos lökések. Kora reggel 13-19, napközben 20-28 fok valószínű. Nyugaton lesz hűvösebb, a Dél-Alföldön a legmelegebb.

Szerdán eleinte sok lesz a felhő, főként délen és az Alföldön eshet, majd délután csökken a csapadékhajlam, nyugat felől egyre többfelé kisüt a nap. Többfelé élénk, nyugaton erős lesz az északi-északnyugati szél. Napközben 20 és 25 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést. Elszórt záporok, zivatarok még a Dunától keletre fordulhatnak elő. Délután többfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 20-26 fok között alakul.

Pénteken legfeljebb néhol fordulhat elő zápor. Kevés felhő, sok napsütés várható. Az északi szél a Tiszántúlon megélénkülhet. Délután 21-27 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Szombaton is folyatódik a nyugodt, napos idő. Számottevő csapadék nem valószínű. Északnyugaton megélénkülhet délkeletire forduló szél. Napközben már 24-29 fokra van kilátás.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes

Lórom alacsony
Útifű közepes
Csalánfélék közepes

Bálványfa nincs
Hárs alacsony

Szelídgesztenye közepes
Gombák magas


Átmenetileg csökkenő pollenterhelés

A hét elején a záporos-zivataros idő hatására mérséklődhet a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék és a csalán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan közepes-magas tartományban alakul.

Az útifű pollenje országosan közepes, esetenként magas koncentrációban lehet jelen.

Alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a lórom, a libatopfélék, a gyékény, a kenderfélék, valamint a sásfélék és az ernyősvirágzatúak pollenje is.

A fák közül a hárs, a szelídgesztenye és a bálványfa pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony, helyenként a közepes tartományban alakul.

Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a fenyőfélék, a bodza és az olajfa virágpora is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szinten van jelen.

Orvosmeteorológia

Kedden fronthatás nem várható.

A kezdetben több helyen nyirkos időben felerősödhetnek az ízületi bántalmak, délután pedig a feltámadó északnyugati szél okozhat kellemetlen panaszokat.

Vérnyomás-ingadozás, fejfájás, görcsös panaszok, nyugtalanság, egyaránt előfordulhat.

A csapadékosabb keleti tájakon még fülledtté válhat levegő, ami szédülést, nehézlégzést, rosszullétet idézhet elő az érzékenyeknél.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 10 és 16 óra között a napos időszakokban erős-nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ne tartózkodjunk sokáig a tűző napon, ugyanis könnyen napszúrást kaphatunk! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Kedd hajnalban helyenként pára-, ködfoltok okozhatnak korlátozott látásiviszonyokat.

Kezdetben elszórtan, délután viszont főként keleten kell újabb csapadékra, és vizes, esős körülményekre készülni.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság, vízátfolyások, viharos széllökések nehezíthetik a közlekedést.

Zivataroktól függetlenül többfelé élénk, erős lesz az északnyugati szél, ami csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:00, hétfő | Helyi

Kapós volt a csali.

Az idei évben is Magyarország egyik legnépszerűbb halastaván, a Maconkai-víztározón rendezte meg nagy érdeklődésre számot tartó horgászversenyét a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

2024. Június 17. 09:30, hétfő | Helyi

A nyár veszélyeire is felhívja a figyelmet a legújabb teszt!

Elkészült a katasztrófavédelem legújabb interaktív tesztje.

2024. Június 17. 09:15, hétfő | Helyi

Nyitrai Zsolt: már több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra.

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója.

2024. Június 17. 09:00, hétfő | Helyi

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban.

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget.