Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 10. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Még mindig a Balaton a legnépszerűbb

Még mindig a Balaton a legnépszerűbb

A hazai célpontok közül még mindig a Balaton a legnépszerűbb, az idelátogatók több mint 7 éjszakát terveznek eltölteni a tó körül.

A tartalmas pihenésben az igen széles programkínálat is segít, így nem csak a vízparton érdemes fürdőzni. Az idén utazni vágyók 72 százaléka tervez belföldi pihenést a főszezonban, május és szeptember között a legnépszerűbb ilyen úti cél pedig továbbra is a Balaton – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. reprezentatív felméréséből.

A tavalyi évhez képest nőtt azok száma, akik itthon hosszabb, 4–7 éjszakás üdülésre készülnek. A belföldi utazások átlagos hossza a tervek szerint meghaladja majd az 5 éjszakát. A leghosszabb időt, több mint 7 éjszakát a Balatonnál szeretnék eltölteni a vendégek. Ez utóbbi szám komoly növekedést jelent, hiszen két évvel ezelőtt a tervezett utak a tónál még két nappal rövidebbek voltak. A belföldi utazást tervező háztartások átlagosan mintegy 102 ezer forintot szánnak erre a célra, mintegy 60 százalékuk ugyanis fizetős szálláshelyet szeretne igénybe venni. A Balaton parton és környékén a zimmer frei-ek mellett napjainkban a szálláskínálat a színvonalas családi panziótól egészen a wellness szállodáig terjed, így mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelőt – állítja Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakember szerint a tó komoly előnye más desztinációkkal szemben az igen széles kulturális és szabadidős programkínálat.

A keszthelyi Festetics kastély számos állandó és időszaki kiállításnak ad helyet, amelyet évente mintegy 200 ezer látogató tekint meg. A főúri életformát bemutató tárlat mellett az elmúlt korokba enged betekintést a Vadászati múzeum vagy a nemrég megnyílt Hintómúzeum, és amíg a kisebbek körében a Történelmi Modellvasút kiállítás a népszerű, addig a felnőttek a kastély pincéjében a bormúzeumként és borászati bemutatóhelyként is működő Balatoni Borok Házát keresik fel. A kastélyparkba évente 70 ezer egynyári virágot ültetnek a nyírott pázsitba illesztett ágyásokba; a vadgesztenyefák, a török mogyoró, az orgonák, a fekete fenyők mellett két klasszikus szépségű japánakác is található az óriási kertben. Az idei évtől ráadásul az Eiffel tervei alapján épült Pálmaházban új nemesítések is érkeztek, a legkülönlegesebb növényeknek minden bizonnyal a Szicíliából hozott 400 különböző virágú trópusi hibiszkusz, frangipani - ez az a növény, amelyből Hawaiion a virágkoszorút fonják - és a golgotavirág számítanak majd. Szintén emlékezetes élményt jelenthet a kastélyhoz közel található Georgikon Majormúzeum és Élménygazdaság, ahol a korabeli gazdálkodást, régi szőlő és gyümölcs tájfajtákat, szántóföldi, konyhakerti és fűszernövényeket, valamint az őshonos haszonállat fajtákat mutatják be.

A nyugat-balatoni térségben nem fognak azok sem csalódni, akik az aktív pihenést keresik. A régióban zajló fejlesztéseknek köszönhetően egyedi kerékpáros-barát településhálózat jött létre. Olyan kerékpárkölcsönző hálózat épült ki, amely lehetővé teszi, hogy a kerékpározni szándékozó turisták a Tourinform irodákban kölcsönözött kerékpárokat akár a térség egy másik településének irodájában adják le. A kerékpáros turizmus fejlesztése érdekében utcai tárolók, kerékpáros közlekedési táblák és információs táblák kerültek több helyen is elhelyezésére. A települések közül Gyenesdiáson hetente több alkalommal is vezetett kerékpáros túrák indulnak.

Sőt, a két kerék mellett vezetett gyalogtúrákat is kínálnak a Keszthelyi-hegységben. A természetet és mozgást kedvelőknek így akár a strandszezonon kívül, illetve hűvösebb idő esetén is kínálkozik kikapcsolódási lehetőség. A dolomit hegyek és a változatos élővilág persze akár csak egy könnyebb séta keretében is megismerhetőek, míg a kicsit hosszabb felfedezőutaknak Balatongyörök lehet a kiindulópontja. Itt nem csak a nordic walking, de a geocaching szerelmesei is megfelelő feltételeket találnak. Itthon már rengeteg geoláda várja a kincsvadászokat, a Keszthelyi-hegységben azonban maga a táj, a geológiai képződmények és geomorfológiai formák szintén komoly kincsei a vidéknek. A bérelhető gps készülékek segítségével nem csupán ennek az új fajta kikapcsolódásnak a megismerésére nyílik mód, de a környék különleges állat- és növényvilága is megismerhető.

Az izgalmas programoknak azonban még nincs vége, a golfozni vágyók a szintén balatongyöröki Golfclub Imperial Balaton hamarosan 18 lyukúra bővülő pályáján a víz közvetlen szomszédságában üthetik a labdát. Az ingyenesen használható Driving Range, Putting és Chipping Green pedig arra is lehetőséget nyújt, hogy az első lépésekkel megismerkedjünk. Extrém kalandokban sincs hiány a régióban, hiszen a Hévizí-tó közelében száll fel az ország legnagyobb, 18 fő befogadására alkalmas hőlégballonja, ahol a kosárból több mint egy órán keresztül tárul elénk a vidék panorámája. A Keszthelyi-hegység egyik kiránduló központjának, a Nagymezőnek közelében pedig agyaggalamb és bukónyúl lövészetre van lehetőség, de a páratlan természeti környezetben található modern lőtéren a távcsöves puskával is megismerkedhetünk.

A programok ráadásul kedvezményesen vehetőek igénybe, ha valaki rendelkezik az ingyenesen igényelhető West-Balaton kártyával - hangsúlyozza Tar László. Az elmúlt évben indult térségi kedvezménykártyát jelenleg több mint 90 turisztikai szolgáltató fogadja el Keszthelyen, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Zalaszentgróton, Kehidakustányban, Zalaszentlászlón, Balatonszentgyörgyön, Reziben. A kártyarendszerbe néhány hét múlva Hévíz és Zalakaros szolgáltatói is bekapcsolódnak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.