Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Április 19. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Még 10 évig tart a válság?

Még 10 évig tart a válság?

Nem kényeztette el a nyilvánosságot a Bundesbank elnöke, amikor a Wall Street Journal-nak nyilatkozva különösen pesszimista hangot ütött meg. Jens Weidmann szerint az európai adósságválság még tíz évig nem fog véget érni. Ennek ellentmondani látszik a Nemzetközi Valutaalap féléves, pénzügyi stabilitási jelentése.

Az IMF szerint az elmúlt hat hónapban világszerte javult a pénzügyi és piaci helyzet, ami az eszközárak markáns emelkedéséhez vezetett. Azt persze azért elismerik, hogy a reálgazdasági aktivitás továbbra is gyenge, és a kedvezőbb környezetet csak olyan intézkedésekkel lehet fenntartani, amelyek mérséklik a stabilitási kockázatokat és serkentik a további növekedést. Nem árt odafigyelni azért arra sem, hogy az IMF jelentés is bevallottan a jegybanki monetáris ösztönzőknek tulajdonítja a gazdasági helyzet javulását.

Ezek nélkül sokkal rosszabb lenne a helyzet. Az IMF szerint a monetáris lazítás elhúzódó folyamata a kockázatvállalási kedvet olyan szintre emelheti, amelynek kedvezőtlen mellékhatásai is vannak. Az euróövezeti térséggel kapcsolatosan a valutaalap kiemeli, hogy jelentősen mérséklődtek a rövid távú kockázatok, és javultak az állami, banki és vállalati szféra finanszírozási feltételei.

Közben a FED is megjelentette az amerikai gazdaság állapotáról szóló, úgynevezett BÉZS könyvét. Ebben mérsékelt ütemű gazdasági növekedést állapítottak meg.A sarkalatos pontnak tekintett foglalkoztatás terén 'változatlan, illetve enyhén javuló' állapotot rögzítettek. A foglalkoztatás elsősorban a feldolgozóiparban, a lakóingatlanokra szakosodott építőiparban, az informatikai vállalatoknál és a szolgáltatásokban mutatja a javulás jeleit. A Fed az autóiparban vélte felismerni a fejlődés legszembetűnőbb jeleit, de számottevő javulást észlelt a lakásépítésekben, illetve a kereskedelmi ingatlanpiacon is. Az szinte biztos, hogy év végéig folytatódik a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási program és persze a zéró közeli alapkamat-politika.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -