Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2022. Szeptember 29. 12:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Másodszor segített a héten az érzékelő

Másodszor segített a héten az érzékelő

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfő délután Nagylócon, egy Deák Ferenc úti családi házban. A szécsényi hivatásos tűzoltók megvizsgálták a ház levegőjének összetételét. Az egység mérései kimutatták a veszélyes gáz jelenlé

Kedden délelőtt ismét megszólalt egy szén-monoxid-érzékelő. Ezúttal egy Béke úti családi házban, Bercelen. A helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után méréseket végeztek, amelynek során a ház konyhájában kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A tulajdonos figyelmét felhívta az egység, hogy a gáztűzhelyt vizsgáltassa meg szakemberrel. Személyi sérülés az eset során nem történt.

A szén-monoxid mérgezés a fűtési időszakban az egyik leggyakoribb háztartási baleset. Ezeket legtöbbször

a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, vízmelegítő,
szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása,
a szellőző elemek lezárása okozza.
A hibás készülékek működése miatti tökéletlen égés során mérgező gáz szabadul fel, amely azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló. Megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. Nyílt égésterű fűtőberendezések alkalmazása során különösen fontos a levegő utánpótlás biztosítása, hiszen ezek a berendezések annak a helyiségnek a levegőjét használják fel, amelyben működnek. Ezért oda kell figyelni, hogy gondoskodjunk a nyílászárók megfelelő szellőzővel való ellátásáról.

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi. Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 29. 14:02, kedd | Helyi

Buják község belterületi vízrendezése II. ütem

Buják önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP_Plusz) keretében Buják község belterületi vízrendezése II. ütemének megvalósítására. A pályázat az Európai Regi

2022. November 29. 10:00, kedd | Helyi

Négy nap balesetei

Nógrád megyében az elmúlt négy napon négy olyan közúti közlekedési baleset történt, amely személyi sérüléssel járt.

2022. November 28. 13:46, hétfő | Helyi

Három körözött férfit tartóztattak le egy nap alatt

A Nógrád megyei rendőrök egy nap alatt három férfit fogtak el, akikkel szemben elfogatóparancs volt érvényben.

2022. November 28. 10:34, hétfő | Helyi

Hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére

Fellobbant az első adventi gyertyaláng a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság koszorúján is.