Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. December 19. 10:20, kedd | Bulvár
Forrás: ng.24/origo/WEB/Zsuffa Csaba

Margaretha Zelle - ismertebb nevén Mata Hari - Minden idők legtitkosabb nőjének története

Margaretha Zelle - ismertebb nevén Mata Hari - Minden idők legtitkosabb nőjének története

Franciaország, 1917. 10. 15. Szomorú nap volt ez Mata Hari számára, ugyanis ekkor látta utoljára a felkelő napot. Videónkon továbbá: Hogyan legyél a legjobb KÉMNŐ?

Egy Holland lány története:

1876. augusztus 7-én a hollandiai Leeuwardenben született Margaretha Geertruida Zelle. A világszerte csodált egzotikus táncosnő, legendás szerető és kémnő élete még a mai napig is ellentmondásos és titkokkal teli.

Fordulatokban gazdag élete és szédületes karrierje:

Első és egyetlen férjétől való válása után, új nevet vett fel és egzotikus múltat kreált magának, amelyben holland származásról és korábbi férjről nem esett szó.

Mata Hari néven, mint indiai táncosnő és kurtizán hódította meg a férfiak szívét.Eleinte csak zártkörű rendezvényeken lépett fel, ahol néhány néző látta érzéki táncát, de híre hamarosan lerombolta az apró klubhelyiségek, magánházak falait, és mindenki látni akarta Mata Harit, akinek neve jávai nyelven annyit jelent: a hajnal szeme.

A csodálatos külsejének és különlegesen erotikus táncának köszönhetően Párizs, Bécs, Milánó, Berlin exkluzív szalonjai nyitották meg kapuikat előtte. Az 1910-es évek elejére Európa legjobban kereső kurtizánja volt. Képünkön,1905-ben éppen egzotikus táncot mutat be.

Amikor rajongói származása felől érdeklődtek, egy hihetetlennek tetsző történettel állt elő, és mégis sokan hitelt adtak szavainak.

Bevallása szerint ő India déli partjainál született egy isten és egy bajadér szerelméből, aki belehalt a szülésbe. A történet szerint a félárva kislányt papok fogadták örökbe, akik bezárták őt Siva pagodájának föld alatti katakombájába, és ott beavatták a szent tánc rítusaiba. Mata Hari oly sokszor ismételte el mások számára a történetet, hogy lassanként ő maga is hinni kezdett benne.

A férfiak bolondultak érte, a kor prominens személyiségei hevertek lábai előtt. Még Ferenc József, osztrák császárt is lenyűgözte érzéki táncával.

A legelegánsabb körök befogadták a rejtélyes táncosnőtés mindenütt megtiszteltetésnek vették jelenlétét. Mata Hari nem fukarkodott a hálával, és leglelkesebb férfirajongóinak természetben fizetett kedvességükért. Szeretőit a leggazdagabbak és legbefolyásosabbak közül választotta ki.

Sikerének köszönhetően rengeteget utazott, többek között Németországba is, ahol a katonai felső vezetés tagjaival ismerkedett össze. Eleinte a hálószoba intim hangulatában kottyantottak el egyet s mást a hadvezérek, és Mata Hari nem is érezte át a hallott információk jelentőségét. Az idő előrehaladtával azonban egyre kíváncsibb lett, majd megérezte a hatalom ízét, és tudatosan csalta ki szeretőiből a titkokat.

Saját maga okozta tragédiáját, amikor véletlenül elszólta magát első kihallgatásai egyikén, és kiejtett egy német kémazonosítási számot, a H.21-et, amit csak egy igazi kém tudhatott. Tovább nehezítette helyzetét, amikor felajánlotta fogvatartóinak, a francia titkosszolgálatnak, hogy kémkedne a németeknél. Kétségbeesett taktikázása azonban nem járt sikerrel, bírósági tárgyaláson meghozták az ítéletet: sortűz általi halál.

A franciák a németeknek való kémkedéssel vádolták meg.

1917 februárjában Mata Harit a francia hatóságok letartóztatták, és a Saint Lazare börtön 12-es cellájába zárták. 1917. július 24-én a hadbíróság a táncosnőt bűnösnek találta, és golyó általi halálra ítélte, a kivégzést azonban bizonytalan időre elhalasztotta.

Az utolsó napig kegyelemben reménykedő Mata Harit végül október 15-én, a vincennes-i lőtérre, egy tizenkéttagú kivégzőosztag elé vezették.

Állítólag halála előtt a következőket mondta:

„A halál semmi és ami azt illeti az élet is. Meghalni, aludni, a semmibe eltűnni, mit számít ez. Minden csak illúzió!”.

Mivel a holland kurtizánt senki nem volt hajlandó saját költségén eltemettetni, holttestét a Sorbonne Egyetem orvosi karának rendelkezésére bocsátották.

Videónkon:

Hogyan legyél a legjobb KÉMNŐ? - Magyarok titkosszolgálatban

Ha tetszett a cikk, kérjük, hogy ossza meg Facebook oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.