Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Augusztus 23. 07:23, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Már tíz megyét érint az afrikai sertéspestis Romániában

Már tíz megyét érint az afrikai sertéspestis Romániában

Romániában már tíz megyét érint a 41-ből az afrikai sertéspestis járvány a korábbi nyolc után, 156 településen összesen 725 gócpont szerepel a hatóságok nyilvántartásában

- közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság szerdán. A hatóság összegzése szerint eddig összesen 117 704 sertést pusztítottak el azokon a kereskedelmi farmokon és magángazdaságokban, ahol felütötte a fejét a járvány.

Románia észak-nyugati részén továbbra is három megyét érint a járvány: Szatmár, Bihar és Szilágy megyében bukkantak eddig a kórokozóra. A járvány az ország dél-keleti részén terjed jobban, az eddigi öt megye (Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita és Galati) mellett a Duna-parti Calarasi és a román fővárost körülvevő Ilfov megyében is megjelent az afrikai sertéspestis.

Romániában először tavaly július végén mutatták ki a kórokozót Szatmárnémetiben. Az észak-nyugati részen 14 település érintett, több mint 1300 házi sertést kellett megsemmisíteni. A dél-keleti részen 142 településen több mint 46 200 sertést pusztítottak el a háztáji gazdaságokban, nyolc kereskedelmi farmon pedig további 70 ezer állatot öltek meg.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy minden gyanús esetet jelentsenek, hogy idejében lépni tudjanak a kórokozó terjedésének megfékezése érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.