Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már emberről emberre is terjedhet a H7N9

Már emberről emberre is terjedhet a H7N9

Kelet-Kínában megtörtént az első, emberről emberre átterjedt H7N9 madárinfluenza-megbetegedés. A fertőzés előbb megölt egy 62 éves pácienst, aki baromfitól kapta el a betegséget, majd az őt ápoló 32 éves lányát. Ugyanakkor szakemberek beszámolója szerint a vírus emberről-emberre történő terjedésének lehetőségei viszonylag korlátozottak - írja a Health Day.

A H7N9 nevű vírust februárban azonosították Kínában, s a fertőzöttek eddig mintegy harmadával végzett: a június végéig regisztrált 133 beteg közül 43-an meghaltak. A betegség azért okoz különös aggodalmat az epidemiológusok körében, mert ellentétben a korábbi H5N1-el, a H7N9-vírus olyan mutációkat hordoz, amelyek miatt könnyebben terjedhet át a madarakról az emberre.

Az érintett 62 éves apa gyakran járt baromfipiacokra és 5-6 nappal az állatokkal való érintkezése után betegedett meg. Ezt követően március 11-én került kórházba, ahol az intenzív osztályon való kezelték, de május 4-én mégis meghalt. Bár 32 éves lánya nem került kapcsolatba a baromfikkal, napokig gondozta édesapját mielőtt kórházba került. Hat nappal azután jelentkeztek nála a tünetek, hogy utoljára kapcsolatba lépett apjával, s április 24-én szervi elégtelenség következtében életét vesztette.

A pácienseknél két, genetikailag szinte azonos vírustörzset találtak, ami arra utal, hogy a fertőzés az apáról terjedt át a lányára. A közegészségügyi tisztviselők mindkét esetben kikérdeztek és influenzavírusra tesztelték az elhunytakkal szoros kapcsolatban álló 43 személyt. Ezek egyikénél említettek enyhe megbetegedést, de nem mutatták ki náluk H7N9-fertőzést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk