Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 21. 13:40, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Már elérhetők az influenza elleni védőoltások

Már elérhetők az influenza elleni védőoltások

Már most elérhető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az idén két új vírustörzset is tartalmazó, influenza elleni vakcina - közölte a vakcinagyártó Sanofi Pasteur magyarországi képviselete pénteken az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: bár az influenza főszezonja még messze van, a korai oltást a szakemberek is ajánlják, mivel ilyenkor az oltást akadályozó fertőzések még ritkák. Később a kisebb fertőzések miatt sokszor addig tolódik az oltás beadása, amíg késő lesz, márpedig a teljes védelem kialakulásához három hét szükséges, ezért is fontos az oltást mielőbb megkapni.
"Az oltás egy évig véd. Tehát a most megkapott vakcina hatása jövő szeptemberig gyakorlatilag teljes" - idézték Jankovics Istvánnak, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírusos fertőzések osztálya főorvosának a szavait.
Az új oltásokban két új vírustörzs is található, amelyek ellen a WHO szerint érdemes védekezni ebben a szezonban. A WHO ajánlását - amelyet a hozzá beérkező heti jelentések alapján dolgoz ki a szervezet - világszerte minden gyártónak és egészségügyi hatóságnak kötelező figyelembe vennie, hiszen az influenza vírusának időről időre új változatai jelennek meg, és ehhez a lehető leggyorsabban alkalmazkodni kell - tette hozzá a cég.
Kitért arra: a statisztikák szerint a világ népességének nagyjából tíz százaléka minden évben megkapja a betegséget. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a krónikus betegek, a várandós kismamák és a gyermekek, illetve azok, akik zárt helyen, nagyobb közösségekben dolgoznak.
A Sanofi Pasteur szerint a fejlett állami ellátórendszernek köszönhetően Magyarország "nem áll rosszul az influenza elleni védekezés terén". A beoltottak évi 10-13 százalékos aránya a régiós országokéhoz képest kifejezetten jónak számít, ugyanakkor még mindig nagyjából a fele a fejlett nyugat-európai országokban megszokott aránynak - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.