Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már az ősmadarak is figyeltek étrendjükre

Már az ősmadarak is figyeltek étrendjükre

Darwin pintyei klasszikus példái az evolúciós adaptációnak, mivel csőrük eltérő formában jelent meg, valamint arányuk és alakjuk is igen eltérő volt, ami az ökológia változatosságára utal - írja a eurekalert.org. Míg a ma élő madarak a csőrüket használják étkezésre, addig ezen őseiknek foguk volt. Most egy új fosszília felfedezése is mutatja, hogy néhány madár speciális étrendhez alakított fogazattal rendelkezett.

A tanulmány keretében a Sulcavis geeorum nevű madárfaj fogsorát tanulmányozták, ami azt sugallja, hogy ezeknek az állatoknak a fogsora a kemény külső vázzal rendelkező zsákmányállatok elfogyasztására fejlődött ki. A kutatók szerint az új faj fogazatának megismerése jelentősen bővíti ismeretüket az ősmadarak fogazatát illetően, s amelyek az eddig ismeretlen ökológiai változatosságra hívják fel a figyelmet.

A most felfedezett fosszília, a Sulvacius geeorum a Enantiornithes nevű csoporthoz tartozott, s a korai krétai korszakban élt. Ez a csoport volt a mezozoikum korszakban a legnagyobb számban előforduló madárfaj. A Sulvacius pedig az első olyan felfedezett madárfaj, amelynek díszes fogazata volt.

Ez azért lehet, mert azoknak a dinoszauruszok, amelyekből a madarak kifejlődtek, jórészt ragadozó, különösen húsevésre specializálódott fogazatuk volt. Ez a madárcsoport a madarak között egyedülállónak számít abban tekintetben, hogy fogazatuk minimális mértékben kopott meg, és emellett a fogazati minták sokféleségét mutatják. E madaraknak szilárd fogazatuk volt, amelynek segítségével elbírtak a keményebb táplálékkal is.

A felfedezés újdonságát mutatja, hogy korábban egyetlen madárfajnál sem figyeltek meg megmaradt bordákat, barázdákat és recézett széleket, nem beszélve a fogdíszítésekről. „Mialatt más madarak a fejlődés során elveszítették fogaikat, ezeknek a madaraknak meghatározott étkezésre specializálódott a fogazatuk. Azt még nem tudjuk, hogy ez a faj a számára oly sikeres krétai korszak után miért halt ki” – mondta Jingmai O’Connor a vizsgálat vezetője.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk