Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2015. Május 12. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Majális keretében adják át a Jánossy Képtárat és a Palóc Színpadot Balassagyarmaton

Majális keretében adják át a Jánossy Képtárat és a Palóc Színpadot Balassagyarmaton

Egész na­pos ma­já­lis ke­re­té­ben ad­ják át szom­ba­ton a 180 mil­lió fo­rin­tos be­ru­há­zás­sal meg­újult vá­ro­si kép­tá­rat és sza­bad­té­ri szín­pa­dot Balassagyarmaton.

Csach Gábor (Fidesz-KDNP) el­mond­ta, hogy a kor­társ ma­gyar kép­ző­mű­vé­sze­ti gyűj­te­mény­ként és ál­lan­dó ki­ál­lí­tás­ként, ren­dez­vény­ház­ként, va­la­mint in­for­má­ci­ós pont­ként mű­kö­dő kép­tár új kül­ső hom­lok­za­tot ka­pott, ki­ja­ví­tot­ták a nyí­lás­zá­ró­kat, el­vé­gez­ték az aka­dály­men­te­sí­tést, le­cse­rél­ték a tel­jes te­tő­bur­ko­la­tot, ener­gia­ta­ka­ré­kos­sá ala­kí­tot­ták a bel­ső vi­lá­gí­tást, és kor­sze­rű fű­tés­rend­szert
ala­kí­tot­tak ki.

Az egy­ko­ri úri ka­szi­nó­ban mű­kö­dő kép­tár a fel­újí­tást kö­ve­tő­en a Jánossy Képtár ne­vet kap­ta. A név­adó Jánossy Ferenc fes­tő­mű­vész 1926-ban Budapesten szü­le­tett, majd 1964-től ha­lá­lá­ig, 1983-ig Balassagyarmaton élt. Expresszív ha­tá­sú fi­gu­rá­lis ké­pei mel­lett li­nó­met­sze­te­in és ak­va­rell­ké­pe­in az Ipoly fo­lyó kör­nyé­két és ví­zi vi­lá­gát is meg­örö­kí­tet­te.

Új ne­vet ka­pott a sza­bad­té­ri szín­pad is, amely ezen­túl Palóc Színpad né­ven vár­ja a kö­zön­sé­get. A szín­pad­nál fel­újí­tot­ták a Makovecz Imre ál­tal 1986-ban ter­ve­zett, mos­tan­ra élet­ve­szé­lyes­sé vált ke­rí­tést és az úgy­ne­ve­zett Cirmoskaréjt, va­la­mint a né­ző­té­ri pad­so­ro­kat. Új ki­szol­gá­ló épü­le­tet épí­tet­tek, és a ren­dez­vé­nyek­hez szük­sé­ges tech­ni­kai be­ren­de­zé­se­ket vá­sá­rol­tak.

Csach Gábor fel­idéz­te, hogy az ön­kor­mány­zat az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának Turisztikai att­rak­ci­ók és szol­gál­ta­tá­sok fej­lesz­té­se cí­mű pá­lyá­za­tán nyert 180 mil­lió fo­rint uni­ós tá­mo­ga­tást a be­ru­há­zás­ra.

A száz szá­za­lé­kos fi­nan­szí­ro­zá­sú prog­ram zá­rá­sa­ként "Ujjé, a li­get­ben..." cím­mel bel­vá­ro­si ma­já­list szer­vez­nek, ame­lyen fel­lép Horváth Charlie, Horváth Ádám és ba­rá­tai be­mu­tat­ják a Balassagyarmat Dalai cí­mű al­bu­mot, és rock­tánc­há­zat is tar­ta­nak. Lesznek gyer­mek­prog­ra­mok is, töb­bek kö­zött szom­ba­ton ren­de­zik meg a Weöres Sándor gyer­mek­szín­ját­szó fesz­ti­vál te­rü­le­ti dön­tő­jét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 06:36, vasárnap | Helyi

Kína gyors felemelkedésére nem nagyon van példa a gazdaságtörténelemben

Kína egy olyan csoda végén, jobb esetben a közepén van, amire még nem nagyon láttunk példát a globális gazdaság-történelemben.

2024. Május 11. 15:41, szombat | Helyi

Futsal MK - A DEAC és a Tolna a női döntős.

A címvédő DEAC 2-0-ra legyőzte a hazai pályán játszó TFSE-t, míg a Tolna-Mözs 4-1-re múlta felül a Salgótarjáni VSE-t szombaton a futsal Magyar Kupa női elődöntőjében a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban.

2024. Május 11. 08:00, szombat | Helyi

Hétvégén is jó idő lesz, csak néhol lehet zápor.

Eleinte napos idő várható, később gomolyfelhők képződnek, illetve délután észak-északnyugat felől a fátyolfelhőzet is megnövekszik.

2024. Május 10. 09:19, péntek | Helyi

3. szakasz (Kazincbarcika - Gyöngyös-Kékestető, 183 km)

Rajt: 2024. május 10. (péntek) 11:45, Kazincbarcika, Városháza. Befutó: 16:30, Gyöngyös-Kékestető.