Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2012. Január 13. 14:15, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarország, igazodj!

Magyarország, igazodj!

Az Európai Bizottság minden hatalmát fel fogja használni, hogy Magyarország igazodjon elvárásaihoz - üzente csütörtökön José Manuel Barroso, a testület elnöke.

A politikus ugyanakkor elégedett a magyar kormány utóbbi időszakban tanúsított tárgyalókészségével, amiért készek tárgyalni az EB által vitatott törvényekről.

Barroso a dán uniós elnökség évadnyitóján tartott sajtóeseményen, újságírói kérdésre válaszolva üzent Magyarországnak: mint fogalmazott, ha szükséges, az EU végrehajtó szerve minden hatalmát latba veti annak érdekében, hogy a magyar állam igazodjon az Unió alapvető értékeihez. Az EB elnöke arra is emlékeztetett, hogy a bizottság bíróságként járhat el Magyarországgal szemben, és már régóta figyelemmel kísérik a helyi jogalkotási folyamatot. A testület alapvetően a magyar jegybanktörvényt, a bírói nyugdíjazások meggyorsítását, és az ombudsman idő előtti leváltását kifogásolták. Manuel Barroso maga két levelet is küldött decemberben, melyben a vitatott szabályok módosítását kérte Orbán Viktortól, ám a magyar kormány nem fogadta el a javaslatokat.

Barroso ugyanakkor azt is hozzátette, elégedett amiatt, hogy a kabinet újabb fejlemények szerint kész a jogszabályok megváltoztatására, ha azok ellentétesek az Unió értékrendjével. AZ EB január a napokban véglegesíti a kritizált törvények értékelését és január 17-én hozza hivatalosan is nyilvánosságra álláspontját.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.