Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 05. 07:07, szombat | Belföld
Forrás: mno / MTI

Magyar szarvasok hódítanak Oroszországban

Magyar szarvasok hódítanak Oroszországban

Nyolcvan dámszarvast (Dama dama) vásárolt egy oroszországi vadásztársaság a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-től: a gúthi szarvasokat szaporítási céllal vásárolta meg az orosz partner.

A tranzakcióról a moszkvai Vadászat, horgászat, pihenés – 2012 tavasz elnevezésű kiállításon született megállapodás, ahol a magyar állami erdőgazdaságok mutatkoztak be – közölte Szalacsi Árpád, a társaság vezérigazgatója pénteken.

A harminc hím- és ötven nőivarú egyedet az erdőgazdaság gúthi erdészetének területén fogták be, öt csoportban tartották őket a szállításig. Az állomány vegyes korú, többek között vannak benne például 4-6 éves bikák és egyéves borjak is. A szükséges vizsgálatok elvégzésére Oroszországból érkeztek állatorvosok. A dámok hosszú utat tettek meg: Szlovákián, Lengyelországon és Fehéroroszországon keresztül, két és fél napos utazást követően érkeztek meg a kalugai célállomásra. Olyan speciálisan kialakított, kétszintes állatszállítón vitték a szarvasokat, amelyen etetésre és itatásra egyaránt volt lehetőség.

Szalacsi Árpád hozzátette, hogy a szakembereknek nagyon komoly munkát jelentett a szállítás megszervezése és előkészítése, az engedélyek beszerzéséhez pedig a Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott segítséget a Nyírerdő Zrt. Az erdészeti társaság azt reméli, hogy a most eladott szarvasoknak köszönhetően még többen megismerik Gúth nevét, és növekszik az orosz vendégvadászok száma a vadászterületen. Szeretnénk, ha más vadfajokból is vásárolnának hasonló céllal, hiszen Magyarország híres a kimagasló genetikai értékű vadállományáról – fogalmazott a vezérigazgató.

A Hajdú-Bihar megyében található Gúth nemcsak a két dámbika-világrekordról nevezetes: ez az egyetlen vadászterület a világon, amely kétszer érdemelte ki a CIC, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc-díját. Az itt folyó szakmai munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelem összehangolását tisztelték meg az elismerésekkel.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.