Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2022. Július 07. 15:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Madárhanggal csábította csapdába a tengeliceket

Madárhanggal csábította csapdába a tengeliceket

A Salgótarjáni Járási Ügyészség természetkárosítás miatt vádat emelt egy 47 éves salgótarjáni férfi ellen, aki 19 védett madarat tartott a lakásán.

A férfi a 2022 tavaszán befogott tizennyolc természetvédelmi oltalom alatt álló, tengelic fajú védett madáregyedet, illetőleg lakásán tartott egy ugyancsak természetvédelmi oltalom alatt álló, elmondása szerint ismerősétől vásárolt kenderike-kanári hibrid fajú egyedet.

A tengeliceket úgy fogta be, hogy telefonjára letöltötte az éneküket, majd bogáncságba állított egérragasztóval megkent pálcákat tett ki a természetbe, a telefon fölé. Amikor a madarak az énekhangot hallva leszálltak, beleragadtak a ragasztóba.

A madarakat azok lefoglalásáig a lakásában tizenkilenc kalitkában tartotta.

A tengelic és kenderike-kanári hibrid a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló rendelet értelmében védett madaraknak minősülnek.

A tizenkilenc védett madár példányonként természetvédelmi értéke 25.000 forint, együttes természetvédelmi értékük 475.000 forint.

A természet védelméről szóló törvény szerint védett állatfaj egyedeinek befogásához, birtokban tartásához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges, mellyel a férfi nem rendelkezett, ezért vele szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség szemben természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat, és ellene felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 29. 14:02, kedd | Helyi

Buják község belterületi vízrendezése II. ütem

Buják önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP_Plusz) keretében Buják község belterületi vízrendezése II. ütemének megvalósítására. A pályázat az Európai Regi

2022. November 29. 10:00, kedd | Helyi

Négy nap balesetei

Nógrád megyében az elmúlt négy napon négy olyan közúti közlekedési baleset történt, amely személyi sérüléssel járt.

2022. November 28. 13:46, hétfő | Helyi

Három körözött férfit tartóztattak le egy nap alatt

A Nógrád megyei rendőrök egy nap alatt három férfit fogtak el, akikkel szemben elfogatóparancs volt érvényben.

2022. November 28. 10:34, hétfő | Helyi

Hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére

Fellobbant az első adventi gyertyaláng a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság koszorúján is.