Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Szeptember 21. 06:47, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból több színházban különleges rendezvényekkel, nyílt nappal várják a közönséget, de kiállítás és díjkiosztó is szerepel az ünnepi programban. Este a Katona József Színházban adják át a dramaturg céh által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat, valamint a Szép Ernő-jutalmat.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.
A magyar dráma napjáról emlékezik meg díjátadással egybekötve a Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) péntek este hét órakor a budapesti Katona József Színházban. A dramaturgok díját az évad legjobb magyar drámájáért az idén Szálinger Balázs nyerte el Köztársaság című művével. Az írót Szegő János irodalmi szerkesztő köszönti, majd részletek hangzanak el a Szálinger-műből. A Szép Ernő-jutalomban az idén hárman részesülnek: Szakonyi Károly eddigi drámaírói munkásságáért, Spiró György a Príma környék című drámájáért és Pintér Béla eredeti világlátású drámai szövegeiért.
A száz éve született Várkonyi Zoltánra, a legendás színészre, rendezőre, színházigazgatóra és tanárra emlékezve rendez kiállítást az OSZMI a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a tárlat péntek délután nyílik.
A Magyar Színházban beavató színházi előadással várják a nézőket: a Göttinger Pál által rendezett Háy János-darab, a Háromszögek 16 órakor kezdődik a Sinkovits Imre Színpadon.
A Radnóti Színházban az új évad kezdetét ünneplik: akik délután 5-kor ellátogatnak a Radnótiba, találkozhatnak a társulat tagjaival, a színház munkatársainak vezetésével bepillanthatnak a kulisszák mögé, bejárhatják az öltözőket és részleteket láthatnak az évad első két bemutatójából. Bálint András igazgató pedig az előadások alkotóival beszélget.
Az idén is megrendezik a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt az Újvidéki Színházban. A csütörtökön indult megmérettetésre, amelynek eredményét pénteken, a magyar dráma napján láthatja a közönség, Ferenc Judit, Terék Anna és Danyi Zoltán író kapott meghívást.
Nyílt napot szervez a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is pénteken. A tervezett program szerint a látogatók délután 5-től betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé, megismerkedhetnek a műhelyekkel, felmehetnek a színpadra és olyan helyekre is beleshetnek, ahol egyébként nem járhatnak nézők.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -