Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Március 21. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: mti

Ma van a bábszínházi világnap

Ma van a bábszínházi világnap

Ma van a bábszínházi világnap: a bábművészet képviselői országszerte rendhagyó produkciókkal, szokatlan helyszíneken, egyszeri és megismételhetetlen akciókkal várják a közönséget.

A bábszínházi világnapot a nemzetközi bábművész-szövetség, az UNIMA kezdeményezésére 2003 óta tartják meg. Az idén ötödik alkalommal a magyar bábosok is kapcsolódnak a kezdeményezéshez olyan eseményekkel, amelyek felhívják a figyelmet a bábművészet képviselőire, a műfaj sokoldalúságára.

A 2018-as bábszínházi világnapi üzenetet egy kameruni-elefántcsontparti művész, Werewere-Liking Gnepo írta. Világnapi üzenete egy vers, amelyben hivatkozik a báb szakrális tradícióira, és arra, hogy bármiből, akár gyökerekből, levelekből, kövekből is lehet báb. De ami életre kelt, az az animáció, az átlelkesítés, és amíg mozgatjuk a tárgyat, addig annak önálló élete, személyisége van. Ha pedig a bábról beszélünk, épp az előzőek miatt a teremtésről is beszélnünk kell, és nem feledkezhetünk el arról sem, hogy gyermeki szemmel csodálkozzunk rá ezekre.

A világnap magyar üzenetét az idén Fodor Tamás színész, rendező fogalmazta meg. Mint hangsúlyozta, a bábművész csak örökös kíváncsisággal, kutatással és kereséssel kerülhet az alkotás áldott állapotába.

A világnapon kő- és független bábszínházak művészei, színművészeti egyetemek hallgatói együtt igyekeznek új nézőket megnyerni a műfajnak a színházépületekben és azokon kívül is. Budapesten, a vidéki bábszínházakban és a határon túl is számos programmal várják az érdeklődőket.

A Budapest Bábszínházban a világnapon két előadás látható az éppen zajló IX. BÁBU Fesztivál keretében: délelőtt Vitéz László és Vas Juliska címmel Fabók Mancsi Bábszínháza, este H.A.N. címmel Kovács Domokos felnőtteknek szóló előadása. Emellett délelőtt a Nemadomfel kávézóban árnyjáték várja a vendégeket, és a színház Facebook-oldalán élőben követhetik az érdeklődők a Mit keresett Jakab az ágy alatt? című, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkcióként készülő előadás próbáját.



A pécsi Bóbita Bábszínház bábosai Balatonbogláron keltik életre a Paprika Jancsi, Vitéz Lackó és a félelmetes rabló, Torzonborz újabb kalandjait, majd a nézőtéren ülők közelebbről is megismerkedhetnek a bábokkal és mozgatóikkal. Innen Csurgóra és Kadarkútra viszik tovább produkciójukat. Pécsett, a bábszínház épületében Sramó Gábor, a színház igazgatója kalauzolja végig a nap során többször is az érdeklődőket.

A Bóbita Bábmúzeumban Kifordítva - Mesés bábtechnikák címmel az PIM-OSZMI interaktív kiállításán ismerkedhetnek meg a látogatók a tradicionális és újabb keletű bábokkal, de a színfalak mögé és a bábkészítő műhelybe is betekinthet a közönség.

Az egri Harlekin Bábszínházban délelőtt a Hinta-Palinta című készülő előadás nyílt próbája látható, délután pedig a Pán Péter, avagy a Sohasziget titka című produkciót játsszák.

A veszprémi Kabóca Bábszínházban a Szegény Dzsoni és Árnika látható délután. Délelőtt két alkalommal Székesfehérváron, délután Várpalotán vendégszerepel a társulat a Kodzsugukila, a boszorkány című előadással.

A debreceni Vojtina Bábszínházban az érdeklődők megnézhetik, hogyan zajlik A madarak voltunk című készülő előadás próbája. A Vojtina Bábszínház előtti téren és a debreceni vasútállomáson is várják a közönséget, a színházteremben pedig délután a Mágyika, avagy az ördögök könyve című előadás tekinthető meg, emellett vizes performansz is látható az Aquaticumban.

A kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozata interaktív bábkereső sétával, gyerekkoncerttel, tombolával és a Kolozsvári mesék című bábelőadással ünnepli a bábszínházi világnapot.

A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata A boldog herceg című előadását tűzi műsorra, emellett szerdán és csütörtökön bábszínészeik nagyváradi óvodákba látogatnak el - Mátyás király-év lévén - Mátyás királyos mesékkel, amelyeket játékosan, bábos eszközökkel ismertetnek meg a gyerekekkel.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház idén is megrendezi a Bábos Drámaíró Versenyt. A csütörtökön kezdődő négynapos eseményen ezúttal a határon túli magyar bábszínházaké lesz a főszerep, a témát pedig az idén újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő Békéscsaba történetéből sorsolják ki. Idén Berg Judit, Szabó Borbála és Tasnádi-Sáhy Péter vállalta, hogy 12 óra alatt egyfelvonásos, gyerekeknek szóló színdarabot ír, a színészcsapatok pedig a békéscsabaiak mellett a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház bábszínészeinek részvételével állnak össze.

Az eseménysorozatról további információ a https://babszinhazivilagnap.wordpress.com oldalon található meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során