Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Szeptember 19. 07:25, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Ma este az M1-en: a börtönökről szól Al Ghaoui Hesna riportműsora

Ma este az M1-en: a börtönökről szól Al Ghaoui Hesna riportműsora

A texasi halálsor séfjéről és a balassagyarmati börtön fogvatartottjairól forgatta riportműsora legújabb adását Al Ghaoui Hesna, a közmédia salgótarjáni származású, Prima Primissima-díjas riportere.

A Bábel - Hesnával a világ első őszi epizódjában annak jár utána a riporter, hogyan lehet ép ésszel kibírni az elzárást, mit változtat a büntetés a bűnösökön - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-vel.

Mint írták, a Bábel első őszi adása az M1-en szerda este 9 órakor látható. A műsorban két történetet ismerhetnek meg a nézők arról, milyen motiváció segíthet a raboknak abban, hogy ép ésszel kibírják az elzárást, és újragondolják az életüket.
A Balassagyarmati Fegyház és Börtön épületében például többszörösen elítélt, igazi keményfiúk is töltik a büntetésüket, a nógrádi intézet ugyanakkor évek óta azokról a változatos programjairól ismert, amelyekkel az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba igyekeznek segíteni. Néhány éve a börtönkápolna freskójának felújítását végezték el a bentlakók, két éve pedig a már felújított kápolnában Biblia-részletek feldolgozásával készült rockoperát mutattak be az elítéltek - olvasható az összegzésben.
A Bábel stábja azoknak a pillanatoknak lehetett a tanúja nemrég, amikor az elítéltek a szokásos "beszélő" helyett egy musical-előadáson találkozhattak családjukkal, egy mesekör tagjaiként ugyanis azt vállalták, hogy a Hófehérke és a hét törpe zenés változatát adják elő. A riportban börtönlakók mesélnek Hesnának arról, miként nyíltak meg a mesekörben dolgozva, hogyan sikerült felvállalniuk, hogy ilyen szokatlan szerepben mutatkozzanak be. Feldmár András pszichológus beszél a börtönben most elsőként kipróbált önismereti programról, valamint a csoport vezetője és segítője, Büky Dorottya és Kóródi Mária a mese terápiás szerepéről, arról hogy miként hat az elítéltekre a drámafoglalkozás.
A Bábel szerdai adásának másik felében Brian Price-szal, egy olyan egykori amerikai elítélttel beszélget a riporter, akinek óriási fordulatot vett az élete a börtönben.

A hírhedt texasi Huntsville büntetés-végrehajtási intézetben, ahol Price 14 évig raboskodott, átlagosan 16 embert végeznek ki évente. Az eredetileg zenész Price, miután megtanult főzni a börtönben, a "halálsor" szakácsa lett, és több mint kétszáz rabtársa utolsó vacsoráját készítette el. Élményei alapján később megírta a világ legbizarrabb szakácskönyvét is arról, mit rendeltek tőle a halálraítéltek.

Címkék: Al Ghaoui Hesna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 12:00, péntek | Helyi

Pünkösd - A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 17. 08:00, péntek | Helyi

Viharos péntek!

Éjjel egyre nagyobb területen, pénteken pedig sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, valamint felhőszakadás és jégeső is kialakulhat.