Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 25. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Lezuhant a Progress nevű teherűrhajó

Lezuhant a Progress nevű teherűrhajó

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indult a pilóta nélküli orosz Progress M-12M nevű teherűrhajó tegnap, a kilövés után azonban nem állt megfelelően pályára, és lezuhant.

Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonur Űrközpontból indult el tegnap moszkvai idő szerint 17:00-kor. A szakértők szerint azonban a hajót szállító Szojuz-U rakéta a harmadik és egyben utolsó meghajtási szakaszban túl korán leállt, aminek következtében a hajó nem állt Föld körüli pályára, és lezuhant - írja a BBC.

A központban a kilövés után 320 másodperccel észlelték a hibát, beavatkozni azonban nem tudtak. A tisztviselők jelentése szerint a jármű az orosz Altaj tartományban zuhant le, mintegy 1500 kilométerre északkeletre a kilövési ponttól. A hírek szerint a robbanás akkora volt, hogy 100 kilométeres körzetben még az ablakok is kitörtek, személyi sérülés azonban nem történt.

Egy héten belül már a második orosz űrrakéta hibásodott meg: augusztus 18-án egy Proton rakéta állított rossz pályára egy távközlési műholdat. A helyzet különösen kritikus, hiszen az amerikai űrsiklók nyugdíjazása után a Nemzetközi Űrállomás rá van szorulva az orosz űrhajókra, amelyek azonban az utóbbi idők tanúsága szerint nem túl megbízhatóak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: űrhajó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.