Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. November 12. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Lezárt hitel után is követel a bank – Mit tehetünk?

Lezárt hitel után is követel a bank – Mit tehetünk?

Egy lezárt hitel után többször is felszólítást kapott bankjától az onlinejogsebesz.hu szakértői rovat kérdezője. Természetesen kérdése, hogy ebben az ügyben, mit tehet?! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

2005-ben finanszírozási szerződést kötöttem egy Zrt-vel. Tartozásom keletkezett feléjük, melyet átadtak egy követeléskezelő Zrt-nek. Ők felszólítottak, hogy a tartozást rendezzem 2007.05.16-ig, ezen az értesítésen szerepelt, hogy a fenti határidőig történő befizetés esetén az összeg nem változik, elmulasztása esetén a tartozás a kamat összegével növekszik. Ezt ekkor nem tudtam teljesíteni. 2008-ban hitelt vettem fel, többek között a tartozás kiegyenlítése miatt. 2008.08.18-án bementem a bankba és kértem, hogy mondják meg mennyi a tartozásom kamatokkal együtt. Ők 238,-Ft-tal több összeget adtak meg, melyet be is fizettem, erről természetesen meg van a pénztárbizonylat. 2010.03.11-én küldtek egy értesítést, hogy 93.223,-Ft-tal tartozom. Én akkor telefonáltam nekik, hogy én a tartozásomat rendeztem. 2014.06.20-án szintén küldtek egy felszólítást, itt már azt írják, hogy fizessem be ezt az összeget 2014.07.30-ig, ellenkező esetben jogi eljárást indítanak. Mit tehetek? Hisz én 2008-ban azzal a szándékkal mentem be, hogy a teljes tartozásomat rendezzem, ha ők rosszul adták meg az összeget az miért az én hibám? Most szeretnék levelet írni nekik. Hivatkozhatok ezzel kapcsolatban valamilyen törvényre? Várom válaszukat! Köszönettel és üdvözlettel.
2014. 07. 01.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Amennyiben igazolni tudja, hogy 2008-ban minden, akkor közölt követelést törlesztett a hitel lezárása érdekében, s ennek megfizetésével a hitel lezárásra is került, akkor ezen a jogcímen a bank már nem követelhet Öntől semmit, illetőleg minden további összeggel a bank már – egyéb jogcím hiányában – jogalap nélkül gazdagodna. Arról nem ír, hogy a 2010-es, és azt követő felszólítás, amelyet a banktól kapott, milyen jogcímet jelöl meg a tartozásra, ebből lehetne következtetni arra, hogy milyen alapon követelnek további összeget. Önnek a jelen pillanatban más teendője nincs, mint megírni a banknak levélben, hogy 2008-ban a hitele lezárásra került, erre nézve több bizonyítékkal is rendelkezik. További teendője az ügyben csak akkor lesz, ha a bank valóban eljárást indít Ön ellen, ahol ugyan a tartozás „fenn nem álltát” nem Önnek kellene bizonyítani, hanem a banknak azt, hogy tartozik, de mégis szüksége lesz arra, hogy a bizonyítékokat a bíróság elé tárja. Erre nézve az Ön által említett – a kiváltó hitelt nyújtó - másik banki igazolás, illetve KHR adatok megfelelőnek bizonyulnak.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére