Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Január 21. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Lezárják az emlékévet és megünneplik a magyar kultúrát Salgótarjánban

Lezárják az emlékévet és megünneplik a magyar kultúrát Salgótarjánban

Salgótarjánban egyszerre ünneplik a magyar kultúra napját és zárják le a várossá válás 90. évfordulójára szervezett 2012-es emlékévet január 27-én.

Ezen a napon tartja záró ülését a Salgótarján 90 éve Város Emlékév emlékbizottsága, majd Birkás Babett képzőművész alkotásaiból nyitnak meg kiállítást a József Attila Művelődési és Konferencia Központban. Itt tartják a díszünnepséget is, amelyen bemutatják a Kincses Nógrád című színpadi játékot a Zenthe Ferenc Színház és a Nógrád Táncegyüttes közreműködésével. A magyar kultúra napjára készített előadás a nógrádi táj folklórjából és irodalmából merítve mutatja be a palóc gondolkodásmód és érzelemvilág jellegzetes vonásait.
Szécsényben a Dűvő Együttes, Kubinyi Júlia és Benko Fruzsina Borbála lép fel a művelődési központban 21-én, az ünnepségen Hrubik Béla, a Csemadok országos elnökségének tagja mond köszöntőt.
Balassagyarmaton azt is megünneplik a kultúra napján, hogy a városi Palóc Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) tagintézményévé vált. A rendezvényen Csorba László, a MNM főigazgatója mond köszöntőt, Lengyel Ágnes balassagyarmati igazgató ismerteti a múzeum terveit, a múzeum történetét pedig korabeli dokumentumok idézeteivel elevenítik meg.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Címkék: kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.

2024. Május 19. 08:22, vasárnap | Helyi

Kínos hiba borzolja az iPhone/iPad tulajok kedélyeit

és nem igazán találják a magyarázatot a felhasználók arra, ami az iOS 17.5 telepítése után történik. A LEGUTÓBBI IOS FRISSÍTÉS RÉG KITÖRÖLT MEZTELEN FOTÓKAT ÁLLÍTHAT VISSZA.

2024. Május 19. 08:00, vasárnap | Helyi

Zápor, zivatar kialakulhat!

Napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, több napsütésre a Dunántúlon számíthatunk. A Dunántúlon csak elszórtan, a Dunától keletre viszont több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, néhol felhőszakadásra és jégesőre is számíta

2024. Május 19. 07:47, vasárnap | Helyi

Az út Indiába

Éppen ma 526 éve, hogy Vasco da Gama portugál hajós felfedezte Afrika megkerülésével a tengeri utat Indiába. Mindez 1498. 05. 20-án történt.