Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2022. Június 14. 12:54, kedd | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Letörte a leengedett félsorompót

Letörte a leengedett félsorompót

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves Nógrád megyei férfi ellen,

aki egy vasúti átjáróba úgy hajtott be, hogy a fénysorompó nem adott szabad jelzést, majd áthaladása során letörte a leengedett félsorompót.

A vádlott 2022. február 11-én 14 óra 10 perc körüli időben érkezett a Pásztó és Mátraszőlős közötti vasúti átjáróhoz, ahol a közlekedést biztosító félsorompó le volt engedve, a fénysorompó pedig villogó piros jelzést adott.

A vonat műszaki hiba miatt azonban nem tudott menetrend szerint elindulni a pásztói vasútállomásról, ezért – mivel a vasúti közlekedési szabályok szerint ha a tilos jelzést adó fénysorompó mellett 6 percig nem halad el a vonat, a berendezés a jelzéssel teljesen leáll – 14 óra 08 perckor a fénysorompó sötétre váltott, ám a félsorompó mindkét irányból leengedett állapotban maradt.

Az idős férfi figyelmen kívül hagyta, hogy a fénysorompó nem jelez semmit, és egy előtte haladó járművet követve behajtott az átjáróba. Az áthaladás során a lezárt félsorompót kikerülő jármű mögött haladva személygépkocsijának jobb oldalával a sorompórúdnak ütközött, azt letörte, majd tovább haladt Mátraszőlős irányába.

Az ütközés következtében személyi sérülés nem történt, de hat vonat a félsorompó letörése után keresztülhaladt a vasúti átjárón, úgy, hogy az sorompóval már nem volt biztosítva.

A baleset oka az volt, hogy a férfi megszegte a KRESZ azon rendelkezéseit, miszerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad, megközelítés és az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek, a járművel meg kell állni, ha a sorompó vagy félsorompó lezárt helyzetben van, illetve a fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad.

Az ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat, a büntetlen előéletű vádlottal szemben pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint a MÁV Zrt. 26.577 forintos kárigényének megfizettetésére tett indítványt.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 15:00, péntek | Helyi

Téliesre fordult az időjárás

2023. Február 03. 10:55, péntek | Helyi

60 helyett 127

A héten megtartott közlekedésrendészeti ellenőrzések során a hatóság tagjai egy szolgálati gépjárműbe szerelt sebességmérő készülékkel mérték be a képen látható személygépkocsi vezetőjét. A 40 éves sofőr 2023. január 30-án

2023. Február 03. 09:52, péntek | Helyi

A Nyitnikék-ben nyitottak

Az idei évben is folytatódnak az óvodások részére összeállított közlekedésre nevelési foglalkozások a vármegyeszékhelyen.

2023. Február 03. 09:00, péntek | Helyi

Megerősítő szolgálat Kállón

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály lovas járőrei, illetve több Nógrád és Pest vármegyei polgárőr egyesület lovasai láttak el kö