Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2012. Január 16. 13:26, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lesz-e megállapodás a héten Görögországban, vagy jön a csőd?

Lesz-e megállapodás a héten Görögországban, vagy jön a csőd?

A görög miniszterelnök bízik abban, hogy megállapodás születhet a görög kormány és magánhitelezői között az államadósság önkéntes, részleges leírásáról.

Papadémosz azt mondta, a megállapodás közel van, de egyeztetni kell arról, hogy miként rakják össze az úgymond egyes elemeket.

Mint ismert pénteken váratlanul megszakadtak a görög kormány magánhitelezőkkel folytatott tárgyalásai, a felek nem tudtak egyezségre jutni a kötvények miatt elszenvedett veszteségek mértékéről, mivel a korábbi megállapodással ellentétben a görög kormány magasabb arányú névértékcsökkentést akart elérni. E hét közepén azonban ismét tárgyalóasztalhoz ülhetnek a felek. Októberben arról állapodtak meg, hogy mindkét oldal elfogadja a kötvények névértékének 50 százalékos csökkentését, mindez a GDP 120 százalékára rúgó államadósság szintjének csökkentését segítené elő. A görög pénzügyminisztérium szerint január 18-án folytatódnak a tárgyalások a magánbefektetőket képviselő IIF-fel. Számos befektető továbbra is tart attól, hogy márciusban Görögország hivatalosan is csődöt jelent. Ami biztos, hogy a befektetők szeretnének már pontot tenni a görög adósságrendezés kérdésére.

Miután múlt héten összeomlottak a görög államadósság átstrukturálásáról szóló tárgyalások a magánpiaci hitelezőkkel, valószínűbbé vált, hogy több mint 60 év után Görögország lesz az első olyan fejlett ország, mely teljes államcsődöt jelent. Közel 60 éve indult el a nagy eladósodási szuperciklus, amelyben a mai fejlett országok államai, cégei, családjai egyaránt eladósodtak.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.