Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Szeptember 20. 13:59, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Lengyel-magyar együttműködéssel először gyógyítottak köldökzsinór szöveti őssejtekkel Közép-Európában

Lengyel-magyar együttműködéssel először gyógyítottak köldökzsinór szöveti őssejtekkel Közép-Európában

Magyar közreműködéssel a lengyelországi Wroclaw és Katowice klinikáinak transzplantációs osztályain hajtották végre Közép-Európa első olyan őssejt-transzplantációját, amelyhez köldökzsinórszövetből származó őssejteket használtak fel; a beültetéssel három gyerek és egy felnőtt életét sikerült megmenteni - közölte az MTI-vel az együttműködés magyar résztvevője, a Krio Intézet.

A régióban mérföldkőnek számító beavatkozáshoz a FamiCord Csoport biztosította az őssejteket. Az úgynevezett mezenchymális őssejteket a Lengyel Őssejtbank és a Krio Intézet szakemberei készítették elő beültetésre.
"A Krio Intézet az elmúlt években saját eljárást dolgozott ki a köldökzsinór szöveti őssejtek fagyasztására és tárolására. Magyarországon az intézet tavaly októberben az elsők között kapott hivatalos engedélyt erre a tevékenységre" - ismertette az intézeti közlemény.
A beavatkozáson három gyerek és egy felnőtt esett át, akik mindannyian egy olyan betegségben szenvedtek, hogy a korábban a szervezetükbe átültetett, donortól származó csontvelő immunsejtjei a betegek saját sejtjeit "idegenként" azonosították és megtámadták őket. A műtétet vezető szakorvos, Dariusz Boruczkowski kiemelte: "mind a négy beteg számára ez volt az utolsó esély az életben maradásra, miután a hagyományos gyógyszeres kezelések nem vezettek eredményre. Mivel az eljárást korábban az országban még nem alkalmazták, ezért szükséges volt hozzá megszerezni a lengyel orvosetikai bizottság hozzájárulását is."
Az őssejt-transzplantáció ma már bevett terápiának számít az európai klinikai gyakorlatban, de Közép-Európában mindeddig csak köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak fel ilyen célra. Csak az utóbbi években derült fény arra, hogy a köldökzsinór szöveti állományában is találhatók őssejtek, a mezenchymális őssejtek. Ezek az őssejtek gyakorlatilag az emberi test valamennyi szövetféleségét képesek regenerálni, ráadásul együtt alkalmazva a köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel jobb beépülést és gyorsabb felépülést tesznek lehetővé. A köldökzsinórvér eredetű őssejtekhez hasonlóan a mezenchymális őssejtek levételére is csak közvetlenül a születést követően van mód.
A Krio Intézet Európa egyik legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord Group-nak a tagja, amely együttesen több mint 60 000 minta tárolását végzi, és eddig 15 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.