Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 14. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Legyen magyar a görögdinnye

Legyen magyar a görögdinnye

Magyarországon első és másodosztályba kell sorolni a görögdinnyét csütörtöktől, különböző szempontok, például a cukortartalom alapján.

A minőségi előírásokkal azt próbálják megakadályozni, hogy a déli országok szezon végi áruja leverje a magyar dinnye árát, mondta Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke.

Az az import dinnye, amely a déli termelés vége, nagyon olcsó, szinte fillérekért lehet hozzájutni, s érése pontosan egybeesik a magyar termék szezonkezdetével – tájékoztatott a Kossuth Rádió. Ha ebben az időszakban a nagy áruházláncok, vagy a nagykereskedők, importőrök olyan terméket hoznak be, ami leveri az árat, akkor a magyar termék csak nagyon alacsony áron tud a piacra kerülni. Ezt elsősorban minőségi oldalról lehet szabályozni, magyarázta a közrádió műsorában Mártonffy Béla.

Ma 25 forint körül van a görögdinnye felvásárlási ára, ami szinte nem is fedezi a termelő önköltségét, tette hozzá a terméktanács elnöke. A boltokban ugyanakkor 100-150 forint között mozog az ára. A szakmai szervezetek azon dolgoznak, hogy megérje a termelés. Ehhez egyrészt a kereslet növelésére van szükség. A hétvégétől egészen augusztusig marketing akciókkal, áruházi kóstoltatással népszerűsítik a görögdinnyét. Másrészt pedig jobban meg kell szervezni a termelést, hogy ne egyszerre érjen be az összes dinnye, hanem kiegyenlítetten legyen a termék a piacon, ami javítja a termelők pozícióját.

Orientpress Hírügynökség

Címkék: dinnye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére