Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2012. Január 14. 07:04, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Lecsapott az euróövezetre az S&P

Lecsapott az euróövezetre az S&P

Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

A hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-besorolást Franciaországtól – a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól – és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország „AAA” osztályzatát viszont megerősítette.

A nemzetközi hitelminősítő a pénteki európai és amerikai tőzsdezárások után jelentette be hivatalosan a leminősítéseket, amelyek híre azonban már órákkal korábban elterjedt a piacokon. Franciaország leminősítésének tényét az S&P bejelentése előtt nem sokkal Francois Baroin francia pénzügyminiszter már nyilvánosságra hozta, majd a francia kormány tagjai válságtanácskozásra gyűltek össze.

A Standard & Poor's egy fokozattal „AA plusz”-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását, amelyet – 14 másik euróövezeti országéval együtt – december 5-én vett negatív kihatású felülvizsgálat alá. Olaszország osztályzatát két fokozattal az eddigi „A” sávból a már csak gyenge befektetői „BBB plusz”-ra rontotta a cég.

Alattunk Portugália

A londoni idő szerint péntek éjjel közzétett teljes lista szerint az S&P két fokozattal rontotta – Olaszország mellett – Ciprus, Portugália és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait, és egy fokozattal Ausztria, Franciaország, Málta, Szlovákia és Szlovénia hosszú lejáratú államadós-osztályzatait. Portugáliát a cég az eddigi „BBB mínusz”-ról két osztattal a már nem befektetési ajánlású „BB” szintre sorolta vissza. Az új portugál osztályzat egy fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországnak december végén megadott besorolásnál. A Standard & Poor's december 21-én az addigi „BBB mínusz”-ról egy fokozattal a nem befektetői sáv felső szélét jelentő „BB plusz”-ra minősítette át a hosszú távú magyar szuverén deviza- és forintadósság osztályzatait.

Az S&P pénteken megerősítette Belgium, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Luxemburg és Hollandia hosszú futamú minősítéseit. A hitelminősítő egyben megszüntette valamennyi érintett ország negatív felülvizsgálatát, viszont a leminősített államadósok besorolásaira – Szlovákia kivételével – további osztályzatrontás távlati lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe. Ciprus hosszú távú besorolásait a december 5-én bejelentett felülvizsgálat nem érintette, mert ennek az országnak a hosszú távú osztályzatai akkor már negatív figyelőlistán voltak.

Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a múlt hónapban cég, mert az akkori indoklás szerint a görög „CC” besorolás – a világ legrosszabb szuverén osztályzata – egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás „viszonylag magas kockázatát jelzi”.

További romlást várnak

Az euróövezeti országok közül jelenleg csak Németország és Szlovákia osztályzatainak kilátása stabil, a többieké negatív. A Standard & Poor's a péntek éjjeli leminősítésekhez fűzött elemzésében kiemelte: a negatív kilátások „legalább egy a háromhoz esélyt” jeleznek arra, hogy az érintett országok besorolásai még az idén vagy 2013-ban ismét romlanak. Az eurótagállamok közül az S&P most már csak négyre – Németországra, Finnországra, Hollandiára és Luxemburgra – tart érvényben „AAA” besorolást.

A pénteki leminősítések egyben azt is jelentik, hogy Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen „AAA” besorolású nagy garantáló országa. Ebből a szempontból különösen súlyos fejlemény a francia „AAA” besorolás megvonása, mivel Franciaország volt eddig az EFSF másik legnagyobb, „AAA” osztályzatú garanciavállalója. Elemzők szerint a mentőmechanizmus Franciaország leminősítése nyomán valószínűleg nehezebben – vagy legalábbis kedvezőtlenebb kondíciókkal – lesz képes finanszírozást felhajtani a piacról a gyengébb helyzetű tagállamoknak, elsősorban az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.

A leminősítés indoklásában a Standard & Poor's közölte: a tavaly december 9-i EU-válságcsúcs eredményei és az azóta elhangzott politikusi nyilatkozatok nyomán a cég véleménye az, hogy az értekezleten elért megállapodás nem hozott olyan mértékű áttörést, amelyre az euróövezet pénzügyi problémáinak teljes körű kezeléséhez lett volna szükség. A Standard & Poor's szerint emellett a politikai megállapodás nem nyújt elegendő további forrást, sem megfelelő működési rugalmasságot az euróövezeti mentőmechanizmusok megerősítésére, és nem biztosít elégséges támogatást a megnövekedett piaci feszültségeknek kitett szuverén adósok számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.