Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 10. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: VASUTAZZVELÜNK

Krepuska Emlékexpressz.

Krepuska Emlékexpressz.

Dr. Krepuska Géza emlékére és Somos visszatérésének centenáriumára. Indulás, 2024. február 10-én, szombaton.

A Vasutazz Velünk az Ipoly Erdő Zrt. partnerségével, 2024. február 10-én (szombaton) ünnepi megemlékezésre hívja utasait. A trianoni határ sikeres területi korrekciójának centenáriuma alkalmából Somoskőn, egy palóc őrtűzzel tisztelgünk annak előmozdítója, Dr. Krepuska Géza fülgyógyász professzor emléke előtt.

Vonatunk az odaúton Budapest Keleti – Hatvan – Somoskőújfalu útirányon a Zagyva völgyében, míg hazafelé a Mátrát megkerülve Somoskőújfalu– Kisterenye – Recsk – Kál-Kápolna – Budapest Keleti útvonalon a Tarna völgyében közlekedik. Somoskőújfalu és Somoskő között autóbuszos transzfer lesz.

Somoskő kistérsége hazánk élő Trianon-emlékműve.

Ma országhatár választja el a falut és a tőle 50 méterre lévő várát. Ami miatt még érdekesebb számunkra ez határ, az, hogy nem úgy került oda ahová, miszerint 1918-ban a magyar kormány Vix alezredes útján megkapta a leírást „Csehszlovákia történelmi határáról” – és a bevonuló cseh csapatok rögtön itt ásták volna be az új határköveket. Itt az első világháború végjátékában – amit mi már békének gondoltunk, de ellenfeleink még nem – féléves helyi csatározást követően, Somoskőtől délebbre húzták meg a határt. Hogyan lett aztán Somosova ismét Somoskőújfalu?

Inkább az a kérdés a helyénvaló, hogy kinek köszönhetjük Trianon után a hazánk javára történő határrevíziót, amely 100 éve, 1924. február 15-én lépett hatályba?

Utazásunk során, Dr. Krepuska Géza fülgyógyász professzor életútja és országgyarapítása mellett, be szeretnénk mutatni, hogy a tanszékvezető egyetemi tanár, főorvos, bányaigazgató, földbirtokos, szőlőnemesítő, gyümölcsöskert-létrehozó, ásványgyűjtő, vadász, fényképész, egyházi tisztségviselő és kilencgyermekes családapa, hazánk egyik utolsó polihisztora, hogyan működött közre a budapesti útépítésekben, a filoxéra járvány utáni szőlőtelepítésben és a modern magyar fülgyógyászat megteremtésében.

Szeretnénk ízelítőt adni utasainknak a Medvesi táj geológiai és erdészeti csodáiból, hogy máskor is kedvet kapjanak felkeresni azt.
A szokásos vasúti szerelvénnyel, a 418-as mozdonnyal, 20-70 típusú vagonokkal utazunk. A vasúti és az autóbuszos transzfer mellett, a hazaúton egyfogásos ebéd lesz.

Az utazás díja: 18.900 Ft / fő

Vonatunk 7.45 órakor indul és 19 órakor érkezik a Keleti pályaudvar 13. vágányára.

Ünnepeljünk együtt, Vasutazzanak Velünk ez alkalommal is!

FOGLALÁS ONLINE

https://vasutazzvelunk.hu/foglalo-krepuska-emlekexpressz/

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!
Kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.