Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Október 27. 17:15, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Kreatív módszerek segítségével adják tovább tudásukat az idősek

Kreatív módszerek segítségével adják tovább tudásukat az idősek

Nem mindennapi hagyományőrző program indult Szurdokpüspökiben a palóc hagyományok megőrzésére, az idősek a szakértőkkel együttműködve igyekeznek megtanítani a legfiatalabbaknak mindazt, amit értékként őriznek.

A falu önkormányzata 30 millió forint összegű támogatást nyert erre a célra a Társadalmi Megújulás Operatív program (TÁMOP) pályázatán, amely teljes egészében fedezi a program költségeit. A projekt keretében, amely október közepén indult útjára, 27 hónapon keresztül, két kreatív területen tartanak foglalkozásokat. A résztvevők megismerkedhetnek a képzőművészet részét képező grafikával, tűzzománccal és festészettel, valamint az előadóművészet különböző területeivel, mint a színjátszás és a néptánc. A nyolc csoportot kortárs művészek és pedagógusok vezetik majd és munkájukat helyi, kistérségi, megyei és országos szinten is bemutatják.

A program fontos együttműködő partnere a Szurdokpüspöki Hagyományőrző Együttes, többek között ők is foglalkoznak majd a gyerekekkel, ezzel aktív részt vállalva a hagyományok átadásában. A településen található Múltunk házában az öregek mesélnek a régi életről, a mindennapi szokásokról, viseletekről.

Az Európai Unió által támogatott hagyományőrző projektben műterem és próbaterem is kialakításra kerül, ahol az iskolaidőn kívüli foglalkozásokra kerül sor. A próbalehetőséget biztosító helyszín kialakítása az idősek otthonában történik meg, hogy a gyerekek a helyi tudásra támaszkodhassanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.