Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Március 30. 15:00, szerda | Helyi

Közösségi finanszírozással gyűjtenek a legbarátságosabb fesztiválra

Közösségi finanszírozással gyűjtenek a legbarátságosabb fesztiválra

Idén negyedik alkalommal rendeznék meg a Tű Fokán Fesztivált és Művészeti Tábort, amelynek létrejöttéhez most a látogatók hozzájárulására is számítanak a szervezők.

Különleges színfoltot képvisel a hazai fesztiválpalettán a Tű Fokán Fesztivál, amely immár negyedik éve teremt találkozási pontot és kulturális fórumot a magyarországi szubkultúrák között az alig 150 lakosú Nógrád megyei Cserhátszentivánban.

A fesztivál ötletgazdája Hajnóczy Csaba, akinek a nevét egyaránt ismerik az underground körökben régóta népszerű Kampec Dolores zenekar gitárosaként és a MOME tanáraként. A köré gyűlő társszervezők csapatával kezdetben egy gyerekeknek szóló zenei tábort szervezett, majd ennek kibővítésével született meg 2013-ban a Tű Fokán Fesztivál.

Az alternatív közösségeket összefogó, családias összművészeti rendezvény egyedi műhelyeivel és koncertélményeivel évről évre több látogatót vonz, ám speciális jellege és baráti árai miatt a költségek csupán töredékét tudja jegyárakból előteremteni.

A profit helyett a művészet és közösség erejére fókuszáló fesztivált az utóbbi évek folyamán részben pályázatokból, részben a szervezők személyes forrásaiból valósították meg. Idén először látogatóik segítségére is számítanak: közösségi finanszírozással 500.000 forint támogatás összegyűjtését tűzték ki célul a fesztivál életben tartásához. A március elsején indított kampánnyal eddig a célösszeg több mint egyharmada folyt be, és az adományozók még április közepéig járulhatnak hozzá a fesztivál költségeihez. A támogatói csomag típusától függően fesztiválbelépővel, meleg étkezéssel, plakáttal és pólóval hálálják meg a szervezők a segítséget.

2016 nyarán a házigazda zenekarok, azaz a Kampec Dolores és a Halál;orgazmus mellett fellép az and Friends (Müller Péter zenekara), érkezik a török Ayşenur Kolivar, és további fellépőkkel is tárgyalnak. A nagyszínpadon az esti koncerteket megelőzően különböző fiatal együttesek zenélnek a jazzsáv keretein belül.

Napközben a Közös Tér szolgál fő helyszínként, ahol a JAK irodalmi programjai és a Művészetek Völgyében vagy a Veszprémi Utcazene Fesztiválon ismertté vált félakusztikus produkciók váltják egymást.

A templomban Bali János fuvolaművész vezetésével a Res Facta műhely komolyzenei koncertjei lesznek láthatóak, míg a legkülönlegesebb helyszínen, a falu melletti dombon fekvő kilátóban idén is egyedülálló atmoszférájú éjféli akusztikus koncertekre lehet számítani.

A résztvevők számos izgalmas műhely közül választhatnak. Bárdos Deák Ági például slam poetryvel, Sőrés Zsolt szabad improvizációval, Grencsó István jazz workshoppal készül, Bali János pedig Heinrich Schütz műhellyel várja az érdeklődőket. Emellett lesz még ökológiai akusztika, média design, soundpainting, és három különleges külföldi facilitátor az Én tudat dekonstruckció és Elnyomottak Színháza világába vezetik be a vállalkozó szelleműeket. Az ARTIST IN RESIDENCE program keretein belül ezúttal Fred Frith világhírű zeneszerző, improvizátor és gitáros vezet körülbelül 20 fős zenei műhelyt saját koncertje mellett.

A célösszeg túlteljesítése esetén a szervezők európai utcaművészekkel, budapesti zenekarokkal, valamint újabb irodalmi, tánc és zenei műhelyekkel színesítenék tovább a programot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 06. 08:00, hétfő | Helyi

Szeles, de napos, meleg hétkezdet.

Csupán fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, zápor, zivatar kialakulásának minimális lesz az esélye.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő