Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2014. Május 27. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Közös turisztikai fejlesztések Nógrádban és Szlovákiában

Közös turisztikai fejlesztések Nógrádban és Szlovákiában

Két község, egy művészeti egyesület és egy börtön valósított meg közösen turisztikai fejlesztéseket a határ két oldalán, a Nógrád megyei Terényben és a szlovákiai Apátújfaluban.

A részletekről a főpályázó terényi Arttéka Művészet Határok Nélkül Egyesület tájékoztatta közleményben az MTI-t.
Az Arttéka, Apátújfalu és Terény község, valamint a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogott össze, hogy turisztikai látványosságokat hozzanak létre a gazdaság élénkítéséért.
"A harangok nem ismernek határokat" című projektet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatta 452 ezer euróval, amelyből magyar oldalon 195 ezer, Szlovákiában 257 ezer eurót fordítottak a fejlesztésekre.
A Cserhát völgyében húzódó, felerészben szlovák nemzetiségű Terényben befedték a szabadtéri színpadot, nyitott színt építettek ki a vendégek fogadására, és támfalat építettek a Szent-Györgyi Albert szobor környezetében a tér rendezésének kezdeteként.
Megújult a falu látványossága, az 1999-ben felszentelt, fából faragott, bárka formájú ökumenikus harangláb, amelynek érdekessége, hogy minden alkatrésze mozgásba jön, amikor a harang megszólal. Amfiteátrum és Stég Színpad épült, és zsilippel szabályozható mesterséges tavat alakítottak ki.
A pályázati támogatásból asztalos üzemet hoztak létre a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, a fogvatartottak itt készítették a közösségi terek térburkolatait, kerítéseit díszítő elemeit. Az üzemben szakmát is tanulhatnak majd az elítéltek.
A szlovákiai Apátújfaluban, ahol a 620 fős lakosság 60 százaléka vallja magát magyarnak, modern faluközpont épült. Az önkormányzat környezetében, két patak találkozásánál a természeti értékekhez, a vízhez és a patakpart zöldjéhez vezetik vissza a település lakóit. A patak vízügyi szabályozásával, duzzasztó építésével hoztak létre egy szigetet, melyre az önkormányzat épületétől vezet egy emelkedő sétány. A sétány fahíddal folytatódik, mely egyre tovább emelkedve jut el a haranglábhoz és a szigeten kialakított látványtóhoz.

Vissza a kezdőlapra

Címkék: projekt

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 22. 17:00, csütörtök | Helyi

Elismerések Nógrád megyében

Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartottak állománygyűlést a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

2019. Augusztus 14. 12:11, szerda | Helyi

Balesetek az elmúlt napon - Nógrád megye

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában két személyi sérüléssel és egy anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

2019. Augusztus 12. 12:43, hétfő | Helyi

Az elmúlt nap balesetei - Nógrád megye

Az elmúlt 24 órában egy személyi sérüléssel és két anyagi kárral járó baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

2019. Augusztus 12. 12:18, hétfő | Helyi

Kábítószer a gépkocsi utasterében

A Nógrád megyei rendőrök közúti ellenőrzés során kábítószergyanús anyagokat találtak egy személygépjárműben Mihálygergén.