Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közérdekű perek a devizaadósokért

Közérdekű perek a devizaadósokért

Közérdekű keresetekkel gyorsítaná fel a megkárosított devizaadósok banki pereit a nemrégiben kinevezett pénzügyi biztos. Doubravszky György a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ehhez előbb törvénymódosításra van szükség. Ennek megszületése hosszabb idő, de addig is tehet javaslatokat a társhatóságoknak közérdekű kereset megindítására. Szerinte a devizahitelek hibás termékek, és a magyar igazságszolgáltatás próbája lesz, miként kezeli ezt a problémát.

A korábban a Hiteltársulás és a Webbank megalapítójaként ismertségre szert tevő Doubravszky György állítja, hivatala nem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének konkurenciája lesz. Mint mondta, nem is lehetne az, hiszen a két intézmény méretében nagyságrendi különbség van. A PSZÁF több mint ötszáz fős apparátussal bír, míg a biztosi hivatalban nyolc-tíz szakember dolgozik majd. Egyébként sem lenne jó, ha párhuzamosságok lennének a pénzügyi felügyelet és a biztosi hivatal működésében. A cél közös, ezért hiszem, hogy megtalálják majd annak módját, ahogy egymás munkáját segíteni tudják. A biztosi hivatalra elsősorban olyan szervezetként tekintek, amelyik állami jogosítványokat társít a civil megoldásokhoz.

Az Országgyűlés tavaly március 19-én fogadta el a devizaadósokat segítő árfolyamrögzítés új szabályait: eszerint a kedvezményt azok kérhetik, akik legfeljebb 20 millió forint kölcsönt igényeltek. A devizahitelesek öt évig, de legfeljebb 2017. június 30-áig élhetnének a rögzített árfolyammal, szándékukat pedig 2012 végéig jelezhették bankjuknál. A törvénymódosítást 319 képviselő szavazta meg, 9-en tartózkodtak: köztük nyolc Demokratikus Koalícióhoz tartozó politikus, illetve a szocialista Veres János. Az NGM szerint az érintettek 90 százalékán segít a törvény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk