Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Május 14. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Közeleg a társasági adóbevallás határideje

Közeleg a társasági adóbevallás határideje

A társasági adóbevallás közelgő – május 31-i – határidejére tekintettel a NAV felhívja a figyelmét azokra a hibalehetőségekre, melyeket korábban a társasági adóbevallás kitöltésénél az érintett adózók elkövettek.

A társasági adóbevallás kiemelt jelentőségű bevallás, ezért lényeges, hogy feldolgozása a benyújtást követően minél hamarabb megtörténjen. Előleg kötelezettségre vonatkozó tartalma miatt - tekintettel arra is, hogy az előlegek önellenőrzéssel nem módosíthatóak - fontos továbbá, hogy a bevallás a megfelelő adatokkal kerüljön feldolgozásra. A hibásan beküldött bevallás a feldolgozás menetét abban az esetben is lassítja, ha az adóhatóságnak a rendelkezésére álló adatok, információk alapján az adózó bevonása nélkül is lehetősége van javítani a hibát. Ezért kérem, hogy az adóbevallás kitöltése során szíveskedjen kiemelt figyelmet fordítani az alábbiakra.
Felhívom szíves figyelmét a bevallás kitöltési útmutatójára, melyben – annak figyelmes tanulmányozása során – minden kérdésére választ találhat, csökkentve ezzel a hibázás lehetőségét.
A feldolgozás menetét lassító, leggyakrabban előforduló hibázási lehetőségek – melyek jelentős részére a kitöltő program is figyelmeztet – a következők.
A bevallás előlapjának helyes kitöltése
Kiemelten fontos, hogy az előlap kitöltése pontos legyen, hiszen az itt jelölt adatok alapján a program automatikusan nyitja meg a kitöltendő lapokat és tölti fel a számított rovat helyeit. Az előlapon jelölt adatok tekintetében szükséges pontosan ismerni a törzsadatokat, ezért a bevallás készítését megelőzően érdemes az érintett adózó törzsadatait az ügyfélkapun az eBev szolgáltatások menüpont alatt lekérdezni.
A bevallásban szereplő összegek helyes nagyságrendben történő feltüntetése
Annak ellenére, hogy a kitöltő program figyelmeztető jelzést ad a nagyságrendi tévedés lehetőségére, még mindig gyakori hiba, hogy a mérleg és eredmény adatok a törvényi előírással ellentétben ezer forint helyett forintban kerülnek kitöltésre.
A „de minimis” támogatás igénybevételi napjának helyes meghatározása
Ugyancsak vizsgálja és jelzi a program ha az „Adatok a csekély összegű (de minimis) támogatásokról” jelzésű lapon a támogatások igénybevételének napjaként nem az adóbevallás benyújtásának napja kerül feltüntetésre. Fontos tehát, hogy a kérdéses mezőben a bevallás benyújtásának napja szerepeljen.
Időszak és előtársasági időszak helyes jelölése
A tárgyévben alakuló gazdálkodók esetében gyakran tévesen történik a bevallási időszak kezdő napjának meghatározása. A kitöltési útmutató részletesen tartalmazza a naptári üzleti évtől eltérő üzleti év alkalmazásának eseteit, konkrét példákkal is segítve a helyes kitöltést. A leggyakrabban a tevékenységüket év közben kezdő adózók számára jelent nehézséget a bevallási időszak kezdő napjának meghatározása, mely a létesítő okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napja.
Fontos továbbá, hogy amennyiben a bevallás időszaka az előtársasági időszakot is tartalmazza, úgy a nyomtatvány borító lapjának ’D’ blokkjában szükséges kitölteni a „bevallási időszak előtársasági időszakot is tartalmaz” kódkockát is.
Előzmény bevallás hiánya
Az internetes kitöltő program szerint hibátlanul kitöltött bevallás esetében is kerülhet a bevallás hibaágra. Ez előfordulhat például akkor, amikor a NAV rendszerében nem található előzmény bevallás, vagyis bevallással le nem fedett időszaka van az adózónak. Ezt elkerülendő érdemes megvizsgálni az érintett adózó esetében a kötelezettség teljesítésének folyamatosságát.
Az alábbiakban szeretnénk még további, a bevallási kötelezettség helyes teljesítését elősegítő fontos információra felhívni a figyelmet.
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 31.§ (5) bekezdésében felsorolt szervezetek esetében - amennyiben 2013-ban vállalkozási tevékenységből származó bevételt nem értek el, vagy e tevékenységükhöz kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számoltak el - idén is lehetőség van arra, hogy a bevallási kötelezettséget a 1329-es társaságiadó-bevallás benyújtása helyett egy egyszerű nyilatkozattal teljesítsék. A társaságiadó-bevallást helyettesítő nyilatkozat megtételére – ahogyan már évek óta – most is az államháztartással szembeni egyes adókötelezettségekről szóló ’01-es (ebben az évben a 1301-es) bevallás szolgál. Fontos változás, hogy a nyilatkozat megtételének határidejét a jogalkotó a társasági adóbevallás benyújtási határidejéhez igazította, így azt az érintett szervezeteknek 2014. május 31-ig van lehetőségük megtenni.
Nem a 1329-es nyomtatványon kell a társasági adóbevallási kötelezettségét teljesítenie azoknak az adózóknak, akik 2014. évre az Eva tv., Katv. szerinti adózást első alkalommal választották. Esetükben a bevallási kötelezettség teljesítése a 1371-es nyomtatvány alkalmazásával történik.
Végül felhívom szíves figyelmét arra, hogy a bevallási kötelezettség hibásan történő teljesítéséért az adóhatóság az Art. 172. § (10) bekezdése alapján a magánszemélyek esetében 20 ezer, más adózó esetében 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.
NAV

NAVinfó

Címkék: NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:24, péntek | Helyi

128 éves a kisföldalatti

1896. 05. 03-án, Budapesten Ferenc József jelenlétében felavatták a földalatti vasutat, a \"kisföldalattit\".

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.