Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Június 12. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: NMKI

Közel tizenötmillió forint értékben nyertek el támogatást Nógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületei

Közel tizenötmillió forint értékben nyertek el támogatást Nógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületei

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati feltételeinek idén huszonkét olyan önkéntes tűzoltó egyesület felelt meg, akik együttműködési megállapodásban állnak a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. Az egyesületek összesen 14.674.290 forint értékben nyertek el támogatást, amelynek segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak.

2017-ben összesen hatszázmillió forintnyi támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pénzből százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó félmilliárd forint a tűzoltó egyesületekhez kerül: az önállóan beavatkozó egyesületek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhattak.

Az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma folyamatosan emelkedik: amíg 2016-ban harminckilenc, addig 2017-ben már negyvenöt önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével országos szinten, a tervek szerint év végére további négy egyesület kerül ebbe a körbe. Tovább nőtt a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek száma is – Nógrádban egy új belépővel - , az idén majdnem mindegyik be is nyújtotta támogatási pályázatát a rendelkezésre pályázati forrásra. Ez Nógrád megyei viszonylatban is megmutatkozott, míg tavaly huszonegy, addig idén már huszonkét egyesület pályázott.

A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő ötszázötvenhárom – ebből huszonkét, az igazgatósággal együttműködésben álló - egyesület működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, az önállóan beavatkozó egyesületek vezetéstechnikai képzésre, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre pályáztak.

A bírálóbizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így Nógrád megyében idén működési költségre csaknem hárommillió, eszközbeszerzésre több mint egymillió, szertárépítésre és -felújításra pedig majd hétszázötvenezer forint támogatást kapnak az egyesületek – ez utóbbit csak a Szalmatercs Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete igényelt. Kisgép- és szivattyúkezelői vizsgára negyvenöt, illetve pályaalkalmassági vizsgára tizenkét főnek lesz lehetősége százhetvenezer forint értékben, EDR rádiót három egyesület nyert el közel egymillió forint értékben. A pályázók megyénkben közel kilencmillió forintért vehetnek át védő- és tűzoltó technikai eszközöket, felszereléseket, ez részleteit tekintve védőeszközre 3.125.623, tűzoltótechnikai eszközre 2.973.239, szívó- és nyomóoldali szakfelszerelésre 827.664, kéziszerszámokra és egyéb felszerelésekre 1.932.530 forintot jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.