Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2020. Május 14. 14:00, csütörtök | Helyi
Forrás: SSzC

Korszerűsítik a Fáy fűtési rendszerét

Korszerűsítik a Fáy fűtési rendszerét

Biztonságos, energiahatékony és a fenntartható működtetését lehetővé tevő, korszerű fűtési rendszer kiépítésébe kezdett az SSzC Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma épületében a Salgótarjáni Szakképzési Centrum. Az elavult, gazdaságtalan berendezések cseréjével komfortosabb, a kor követelményeinek jobban megfelelő környezetet biztosíthatnak az itt tanuló diákoknak. A nettó 70 millió forint értékű beruházást eredetileg a nyári szünetben végezték volna, de a munkálatokat a koronavírus járvány miatti távolléti oktatás idején már elindították.

Az idei tanévben 313 tanuló, 28 pedagógus és tizenegy technikai dolgozó élte mindennapjait Bátonyterenyén, a Fáy-ban. Gembiczki Ferenc, az SSzC kancellárja (és az oktatási intézmény egykori tanára) elmondta: az iskola korszerűtlen földgázüzemű fűtési és melegvíz termelő rendszere teljes korszerűsítésre szorult. A régi kazánok fogyasztása rendkívül magas volt és a szabályozatlanságuk miatt az iskolaépület energetikai korszerűsítését követően sem csökkent a fűtési költség. A magas üzemeltetési költségek mellett a külső vállalkozókkal történő rendkívül magas javítási, és karbantartási költségek is indokolták a több részből álló rendszer cseréjét, szabályozhatóvá tételét.

Dániel László, az SSzC bátonyterenyei tagintézményének igazgatója hozzátette: a régi fűtési rendszerük nem biztosította megfelelően az iskola ”A” és „B” épületének, valamint a tornateremnek a fűtését, s az „A” épület – benne a kollégium - és a tornaterem melegvízellátását. A gazdaságtalanság mellett sajnos az alapvető komfortigényeket és az üzembiztonságot sem teljesítette maradéktalanul. Ezért került sor a korszerű kondenzációs kazánok beépítésére. Annak érdekében, hogy hatékonyan lehessen kihasználni a már elvégzett felújítás kínálta megtakarítási lehetőségeket, szükségessé vált az „A” épület fűtési rendszerének a teljes felújítása, az iskola és a kollégium eltérő igényeinek megfelelően szabályozott rendszer kialakítása.

Gembiczki Ferenc, az SSzc kancellárja az új tanévre már a helyreállítással, festéssel együtt kész épületgépészeti beruházás várható eredményéről elmondta: ezzel vonzóbbá teszik nem csak az iskolaépületet, de magát az iskolát, így remélik, hogy a jövőben a diáklétszám marad, sőt növekedni fog Bátonyterenyén. Az SSzC kancellárja hozzátette: az új fűtési rendszer üzemeltetésével mintegy 10 millió Ft költségcsökkentést tudnak megvalósítani. Az „A” épület lehűlő felületeinek hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és a tornaterem felújítása következtében a korábbi 1200 kW beépített teljesítmény helyett mindössze 320 kW beépített teljesítmény elegendő az épületek kifűtésére és a melegvíz-szükséglet kielégítésére.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 10. 13:00, hétfő | Helyi

Közlekedési baleset Szügy belterületén

Egy vonat és egy személygépkocsi ütközött össze a Rákóczi úti vasúti átjáróban.

2020. Augusztus 10. 10:54, hétfő | Helyi

Tetten érték a betörőt, gyanúsítottként hallgatták ki

Két motorfűrészt és szeszes italt akart lopni a 38 éves nagylóci férfi.

2020. Augusztus 10. 09:00, hétfő | Helyi

Forgalomirányítás a 22-es számú főúton

Műszaki hiba miatt állt meg egy kamion Kishartyán külterületén.

2020. Augusztus 07. 13:23, péntek | Helyi

Megújult tornateremmel kezdik a tanévet a kerisek

Több mint nyolcmillió forint ráfordítással újíttatta fel a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum a salgótarjáni kereskedelmi iskolájának a külső tornatermét.