Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Január 17. 07:26, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kormányellenes jelszavakat skandáltak

Kormányellenes jelszavakat skandáltak

Románia több városában hétfőn este ismét tüntettek az emberek, akik az egészségügy privatizációja ellen tiltakozva Traian Basescu államfő lemondását követelték.

Kormányellenes jelszavakat skandáltak, de incidensek egyelőre nem történtek.

Bukarestben már a délutáni órákban gyülekezni kezdtek az emberek a város központjában. A kora esti órákig az erős havazás ellenére mintegy 1500-an gyűltek össze, akik békésen adtak hangot elégedetlenségüknek. A Realitatea hírtelevízió szerint tizennégy embert előállítottak, mert köveket és szúrófegyvereket találtak náluk.

A bukaresti tiltakozással egy időben Románia számos más városában is utcára vonultak az emberek. A vidéki városokban jellemzően kevesebben tüntetnek, mint a fővárosban, a román média általában néhány száz résztvevőről számolt be. Az erdélyi városok közül Aradon, Kolozsváron és Temesváron volt nagyobb tüntetés, ott a tiltakozók száma meghaladta a félezret. Kisebb méretű tiltakozás volt mintegy tíz másik városban, egyebek között Marosvásárhelyen, Besztercén, Déván és Brassóban.

A mintegy öt napja kezdődött tüntetéssorozatot az egészségügy privatizációjáról folytatott politikai vita váltotta ki.

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a hétvégén erőszakba torkolltak a tiltakozások, miután a résztvevők egy része összecsapott a rendfenntartó erőkkel. A hatóságok csaknem 250 személyt bírságoltak meg, 36 személy ellen ügyészségi eljárás indult. Az összecsapások nyomán tíz csendőr szorult egészségügyi ellátásra, ketten pedig súlyosan megsérültek, akárcsak néhány újságíró, miután a tiltakozók Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták a rendfenntartókat és az újságírókat egyaránt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.