Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. November 06. 14:40, szombat | PR
Forrás: (x)

Kompresszorvásárlás egyéni igények mentén

Kompresszorvásárlás egyéni igények mentén

A kompresszorok piacán mára két típus maradt igazán népszerű, ezek közül kell tehát kiválasztanunk a számunkra megfelelőt.

Mi alapján hozhatunk döntést, hiszen „csupán” egy gázsűrítőről van szó? A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Kettéosztott kínálat

Ahogy tehát említettük, a kompresszorok kínálata alapvetően két fő szegmensre oszlik. Ez a felosztás a kompresszorokat a működési elvük alapján különbözteti meg. Korábban több ilyen kategória is jellemzően jelen volt, ám mára a két leginkább bevált struktúra vetette meg a lábát a piacon. Ezt a megfontolást követik a hazai forgalmazók is, így a BTK Kft. kínálatában is ez a két kompresszor típus található meg. A kínálat két vezető kategóriája pedig nem más, mint a dugattyús és a csavarkompresszorok termékcsaládja.

Ahhoz, hogy értsük, melyiket lehet érdemes választanunk, mindenképpen tisztába kell kerülnünk a működési elvekkel, illetve azzal, hogy ezek milyen teljesítménnyel párosulnak. Emellett természetesen a saját igényeinket is fel kell mérnünk. Tudnunk kell, hogy mennyire folyamatos, milyen mennyiségű és minőségű sűrített levegővel tudunk optimálisan dolgozni, illetve mennyit áldoznánk a vásárlásra. Semmiképpen sem érdemes az igényeket fölé- vagy alábecsülni, hiszen így hozhatjuk ki költséghatékonyan a projektet.

Dugattyús kompresszor, a barkácsmegoldás

A dugattyús kompresszorok képviselik az egyszerűbb technológiai és mechanikai megoldásokat. A levegő sűrítését és szállítását dugattyúk segítségével végzik. Ez a működési elv kifejezetten költséghatékony, karbantartási költségei sem szöknek az egekbe. Az egyszerűség azonban kompromisszumokkal is jár. A dugattyú kompresszorok jellemzően kisebb teljesítményűek, illetve a működésük során történő hevülés miatt folyamatos levegőellátásra nem alkalmasak.

A hevülés egyik másik közvetett hátránya a hűtéshez használt olaj. Mivel a legtöbb esetben ezek a berendezések még nem rendelkeznek olajszűrővel, könnyen előfordulhat, hogy a kapott levegő szennyezett lesz. Ez annyit jelent, hogy a kenőolaj belekerül a szolgáltatott levegőbe. Így tiszta levegőt igénylő munkafolyamatokhoz ezek jellemzően nem alkalmazhatók. Léteznek drágább, olajmentes változataik, de ezek inkább a fogászat és a kozmetika területén jellemzőek. Ugyanakkor a mindennapi hobbi- és barkácscélokra nem találhatnánk megfelelőbb berendezést.

Csavarkompresszor, az ipari főszereplő

A csavarkompresszorok már jóval precízebb technológiát alkalmaznak, így egy magasabb kategóriába sorolhatók. A levegő sűrítéséért és szállításáért ebben az esetben kettő darab, egymással szemben precízen elhelyezett és ellentétesen mozgó orsó vagy ha úgy tetszik csavar felel. Ezek a készülékek már egészen komoly teljesítményre képesek, mindezt akár folyamatosan. Szervizigényük kifejezetten alacsony, hosszútávú működésre tervezték őket. Időszakos karbantartásuk azonban mindenképpen ajánlott.

A folyamatos nagy teljesítmény okán a csavarkompresszorokat elsősorban ipari célokra hasznosítják. Gépek üzemeltetése, gyártósori feladatok, tisztítási, festési munkák és még sorolhatnánk. A lényeg a folyamatos, jó minőségű, tiszta levegőellátás, mely sok ipari folyamat esetén elengedhetetlen. Ezek a berendezések értelemszerűen árukban is magasan dugattyús társaik felett járnak, így valóban leginkább az ipari szereplők számára tekinthetők megtérülő befektetésnek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat